твоята гледна точка
Френският Сенат гласува пенсионната реформа
Автор Vnews, добавено на 12.03.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Горната камара на френския парламент – Сенатът, прие спорната пенсионна реформа, предизвикала вълна от протести в цяла Франция и смятана за ключова мярка от втория президентски мандат на Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

„Един важен етап бе преодолян“, заяви френската премиерка Елизабет Борн, цитирана от БТА.

Реформата бе приета след продължили 100 часа дебати в Сената със 195 гласа „за“ и 112 гласа „против“, предаде Ройтерс. Ключова мярка в реформата е вдигане на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Реформата породи седем общонационални протеста, последният от които беше вчера, както и вълна от стачни действия в страната.

Сега реформата ще бъде разгледана отново от съвместна комисия, съставена от депутати от долната и горната камара. Това ще стане вероятно в сряда. Ако комисията се споразумее по текста, ще има финален вот в двете камари в четвъртък. Но изходът в долната камара –  Националното събрание,  остава неясен. Там партията на Макрон се нуждае от съюзници, за да постигне мнозинство по този въпрос.

Ако правителството не успее да събере мнозинство, то е възможно да прокара текста съгласно процедурата по член 49,3 от Конституцията, която предвижда приемане на законодателен текст и без парламентарен вот.

Нов ден на общонационални протести срещу реформата ще има в сряда.

Докато Сенатът приключваше прегледа на законопроекта вчера пък, отново стотици хиляди хора излязоха на протести в цяла Франция срещу пенсионната реформа и най-вече срещу член 7 на законопроекта за вдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години, отбелязва Франс прес.

През февруари Националното събрание беше буквално залято от предложения за изменения на законопроекта, внесени от левия съюз, и депутатите дори не успяха да разгледат спорния член 7 и приключиха дебатите там без гласуване.

Сега в Сената, където ядрото на левицата – „Непокорна Франция“ – няма депутати, дебатите отново бяха оживени, но за да бъдат ускорени нещата министърът на труда Оливие Дюсо реши да бъде приложен член 44,3 от Конституцията, позволяващ гласуване на целия текст, без да се гласуват предложенията за изменения, които правителството не одобрява.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия задължава производителите на перални и телевизори да осигуряват и ремонта им.

Това предвижда ново  предложение за общи правила за насърчаване на ремонта на стоки. Тяхната цел е икономии за потребителите […]

 

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове […]

 

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство – организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива […]

 
 

към началото