твоята гледна точка
ТЕЛК ще се вади електронно
Автор Vnews, добавено на 11.03.2023 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

До кроя на май освидетелстването пред ТЕЛК вече ще е само по документи, при това електронно,  като се ползва медицинското досие на пациента в Националната здравна информационна система. Пациентите няма да се редят на опашки и да посещават различни гишета и институции, а освен това така ще се съкратят и сроковете. Това обяви здравният министър д-р Асен Меджидиев, който заедно с министъра на електронното управление Георги Тодоров отчетоха напредъка в електронното здравеопазване.

Това ще бъде част от „тоталната“ реформа в медицинската експертиза.

Според здравният министър по този начин пациентът не трябва да се явява пред лекарска комисия, а цялата информация за него, която съществува в Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще се разпределя на случаен принцип, както е в съдебната система. „Както там пациентът не знае къде ще се извърши експертизата и съответно лекарят да не знае имената на пациента. По този начин всички видове корупционни практики ще се премахнат“, обясни Меджидиев.

Той даде пример с пациент от Благоевград, който ако си подаде документите за освидетелстване, ще бъде разпределен във Велико Търново например. Лекарят, който ще го освидетелства дори няма да знае имената на този пациент. Пациентът също няма да знае при кой лекар са попаднали документите му за извършване на експертиза. Всичко ще е по електронен път, без посещение на пациента при лекар.

Благодарение на модулите в електронната система експертизата ще отнема между 7 и 10 дни.

Направленията за ТЕЛК вече се издават електронно през софтуера на лекуващия лекар към регионалната картотека на медицинската експертиза или към лекарската консултативна комисия. В медицинското досие джипито отразява и необходимостта от отпускане на помощни средства, приспособления, медицински изделия и др. До този момент са издадени 266 089 такива направления.

В момента хората с увреждания чакат с месеци, за да могат да се явят на комисия. А заради забавянето хората стояха без пенсии и помощи. Това наложи спешни промени в законодателството и от 29 януари влязоха в сила промени в Закона за хората с увреждания. С тях помощите и пенсиите не се спират, ако хората са подали заявленията си в срок и забавянето на преосвидетелстването не е по тяхна вина.

НОИ вече изплати пенсиите за инвалидност и добавките на около 1000 души. Това плащане бе извършено по списъци на Министерството на здравеопазването, които бяха подадени през февруари. В тях попадат хората, които са подали заявления за преосвидетелстване не по-късно от 3 месеца преди изтичане на срока на експертните им решения, но в тримесечен срок от датата на заявлението ТЕЛК не се е произнесъл по тях.

И занапред списъците ще постъпват периодично 

от здравното министерство и след технологичната им обработка поетапно ще се извършват извънредни плащания, обясняват от НОИ. Това обаче може да се случи при три важни условия – да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване най-малко 3 месеца преди изтичане на срока на експертното решение, да имат насрочена дата за преосвидетелстване и да не са се явили на ТЕЛК/НЕЛК поради забавяне в медицинската експертиза.

Заварените случаи, където е започнато производство, също ще бъдат по новия ред, но без да се вземат предвид сроковете. Това се отнася за започнатите до 4 месеца след влизането на закона в сила – 29 януари.

Регионалните здравни инспекции ще уведомяват служебно хората за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на срока на решението. ТЕЛК ще има 3 месеца да издаде новото решение и ако надхвърли този срок, това ще се счита за забавяне и валидността на старото решение ще се удължава до издаването на ново. Така хората ще могат да ползват права без прекъсване, когато нямат вина за забавяне в преосвидетелстването.

Другата важна промяна, която бе направена в от служебното правителство е вкарването на още болести за ТЕЛК до живот. Той вече се дава за още около 30 заболявания.

Освен това събирането на болести за ТЕЛК да се прави по нова формула. Най-голям процент ще се дава и занапред за най-тежкото увреждане, но към него ще се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите увреждания.

Друга важна промяна е, че хората с психични заболявания вече имат право на чужда помощ, дори и при неработоспособност под 90%. Преди това право на нея имаха само тези с над 90% увреждане, изключение се прави за децата. Изключението вече важи и за възрастни с психични заболявания, но зависи от загубата на базисни социални и ключови умения, водещи до невъзможност за съществуване без контрол.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването на сглобката ще е трудно да се използва наратива, че […]

 

Обрат с времето. Неприятните изненади започват още преди обяд, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на […]

 

Над източната половина от страната ще бъде облачно с валежи от дъжд. На места валежите ще са интензивни и значителни по […]

 
 

към началото