твоята гледна точка
България в коалиция с още 6 държави иска Брюксел да спре доставката на COVID ваксини
Автор: 24 часа, добавено на 09.03.2023 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Европейският съюз да прекрати договора си за доставка на COVID ваксини с “Пфайзер” – това е официалната позиция на България, която министър Асен Меджидиев ще защитава на Съвета по здравеопазване на ЕС на 14 март в Брюксел, реши Министерският съвет.

Според Меджидиев, ако договорът не се прекрати, то поне може да се промени така, че всяка държава да заявява нужния ѝ брой. И да заплаща само него. Досега ваксините се разпределят между страните спрямо броя на населението им.

Миналата година България е унищожила 2,3 млн. COVID ваксини. Според справка на “24 часа” те са на стойност близо 80 млн. лв. “Тази година също огромно количество ще бъдат унищожени”, каза Меджидиев.

Намеренията на здравните власти да се прекрати договорът за доставка станаха ясни още преди две седмици. От вчера обаче те са подкрепени и от правителството.

“България няма нужда от повече ваксини. Принудата държавите да купуват големи количества, които да бъдат унищожавани след това, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за ЕС”, заяви Меджидиев.

Близо 2,8 млн. дози трябва да бъдат бракувани за цялата 2023 г., като още до края на май изтича срокът на годност на близо 1 милион. Ако те не се приложат, дарят или продадат, България ще “изхвърли” около 32 млн. лв.

Доставените количества отдавна надвишават нуждите ни. България остана държавата в ЕС с най-ниско имунизационно покритие (30% със завършен цикъл), а тенденцията на спад във ваксинирането тръгна още в края на януари м.г. На практика процесът спря с отмяната на извънредната епидемична обстановка.

Полша, Чехия, Румъния и Литва също ще искат договорът за доставки на ваксини да се прекрати. Д-р Меджидиев очаква подкрепа и от Словения и Хърватия.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Близо 2 млн. лева без ДДС са инвестициите в нова техника за нуждите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. В […]

 
Властта

Изказване на депутатка от „Продължаваме промяната” вбеси лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Правейки изказването си пред актива в Ловеч, Борисов се […]

 
Здраве и красота

С названието „целулит“ определяме натрупванията от мазнини, които се образуват при притискане на съединителната тъкан под кожата ви. Той често се […]

 
Жълто

Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради „дискриминационно съдържание по признак „възраст“ в „Ергенът“.

До […]

 
 

към началото