твоята гледна точка
Светът чества Международния ден на жената
Автор Vnews, добавено на 08.03.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Денят на жената е ежегодно събитие, което отбелязва постиженията на жените и насърчава напредъка в областта на правата им. Той се корени в социалистическите и работническите движения в САЩ от началото на 20-и век, когато жените се борят за по-добри условия на труд и право на глас, се казва в обзорен материал на Ройтерс, цитиран от БТА.

Първото регистрирано честване е през 1911 г. в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, когато над един милион души се събират в подкрепа на правата на жените.

Оттогава събитието се разраства не само по размер, но и по обхват. Фокусът се е разширил до въпроси, вариращи от насилието срещу жени до равнопоставеността на работното място.

Организацията на обединените нации често е в челните редици на честванията, след като официално признава Международния ден на жената през 1977 година. Въпреки това честванията по света обикновено са децентрализирани, макар че някои държави признават деня за официален празник, включително Китай, Русия и Уганда.

Темата на ООН тази година е „DigitALL: Иновации и технологии за равенство между половете“. Темата подчертава как технологиите са от решаващо значение за напредъка в областта на правата, но нарастващата „цифрова пропаст“ между половете оказва влияние върху всичко – от възможностите за работа на жените до безопасността онлайн.

По данни на ООН имащите достъп до интернет жени са с 259 милиона по-малко от мъжете. Освен това жените са до голяма степен недостатъчно представени в кариерите в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката.

„Привличането на жените в технологиите води до по-креативни решения и има по-голям потенциал за иновации, които отговарят на нуждите на жените и насърчават равенството между половете“, се казва на уебсайта на ООН.

Предишни теми на ООН са били свързани с изменението на климата, жените в селските райони и ХИВ/СПИН.

В доклад на Световната здравна организация от 2021 г. се посочва, че почти всяка трета жена в света е подложена на физическо или сексуално насилие през живота си – въпрос, който е свързан с икономическите възможности на жените, достъпа до сексуално образование и репродуктивните права.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия задължава производителите на перални и телевизори да осигуряват и ремонта им.

Това предвижда ново  предложение за общи правила за насърчаване на ремонта на стоки. Тяхната цел е икономии за потребителите […]

 

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове […]

 

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство – организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива […]

 
 

към началото