твоята гледна точка
Над 90% надценки в храните, влизат в регистър, за да ги следят
Автор Vnews, добавено на 03.03.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

До над 90% надценка за крайните търговци на хранителни стоки откри правителството след проверките на пазара в последния месец. Затова пътят на всеки продукт ще бъде проследен – къде отива и кой колко си слага върху цената.

Първият, който произведе или вкара продукт в страната, ще го впише в дигитализиран регистър. Това ще се прави и от всеки следващ участник на пазара, за да се обхванат входът и изходът.

Това обяви министърът на земеделието Явор Гечев, който заедно с министрите на транспорта Христо Алексиев и на икономиката Никола Стоянов представи резултатите от проверките на цените на основни хранителни продукти и предприетите мерки.

По този начин ще се следи и качеството на храните

Обмисля се създаването и на регистър на бракуваните стоки. Тази идея ще се узакони с промяна в наредба към земеделското министерство.

В друга наредба към икономическото ведомство пък ще се изсветлят всички скрити такси, които търговците си начисляват – като такса бонус оборот, логистика, маркетинг, позициониране на регал и т.н. Това се начислява с обратни фактури към производителя, а всъщност се плаща от потребителите, докато печалбата отива у търговеца.

Явор Гечев представи шест различни канала, по които един и същи продукт достига до търговската мрежа (виж графиката.) При единия от вариантите тези такси достигат до над 20%, а реалната надценка при търговеца – до 74 на сто.

 

 

“Това според нас е нелоялна търговска практика. Всеки трябва да знае какъв е маржът на търговеца, това са

скрити такси, които подвеждат”,

категоричен беше Христо Алексиев.

Министрите дадоха и примери за цените на отделни хранителни продукти. Например кашкавал по БДС 400 г е с доставна цена 8,04 лв. и 15,99 лв. на щанд, което е 94% надценка. Сирене се доставя за 5,64 лв., а се продава за 10,79 лв., или с 93% надценка. Печалбата при млякото е 55 на сто. Цените на краставиците обаче бяха оправдани от Гечев, тъй като на пазара в цяла Европа имало аномалии, които се допълват и от земетресението в Турция, където са много от оранжериите на страната. На пазара в момента са първите реколти и земеделският министър очаква скоро цените да спаднат.

Комисията за защита на потребителите е открила

452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните

в търговската мрежа. При 200 от случаите става въпрос за нелоялни търговски практики. Сред най-честите са лъжливи анонси “само днес на тази цена” или “най-ниска цена”, разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата, липсваща промоционална стока, несъответствия в теглото, невярна информация на етикета, че даден продукт е българско производство, отчете председателят на комисията Стоил Алипиев.

Отделно БАБХ е извършила 303 проверки и е открила 32 нарушения, а НАП – 340 проверки и е съставила 71 акта.

“Не обявяваме война на търговските вериги, но сме задължени да защитим интереса на потребителите”, увери Алексиев. И припомни, че до дни държавата ще пусне електронна платформа за сравнение на цените.

“Всеки участник по веригата прехвърля вината на другите, затова трябваше да проследим по служебен път ценообразуването. Винаги съм защитавал бизнеса като министър на икономиката, но при нелоялни търговски практики и неетично поведение ще бъда безкомпромисен”, допълни и Никола Стоянов.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото