твоята гледна точка
Четвърт милиард дупка в хазната
Автор Vnews, добавено на 02.03.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

250 милиона лева е очакваният дефицит на бюджетното салдо по Консолидираната фискална програма (КФП) към края на февруари. Това сочат предварителните оценки на финансовото министерство.

Числата показват, че през февруари на 2022 г. хазната бе с излишък от 713,3 млн. лв., въпреки че страната беше без редовен бюджет за текущата година.

Макар че приходите, помощите и даренията по КФП нарастват спрямо същия период на предходната година с около 1,3 млрд. лв., изпреварващият ръст на разходите с около 2,3 млрд. лв. води до влошаване на бюджетното салдо, посочват още от финансово министерство.

Приходите, помощите и даренията по КФП към февруари 2023 г. се очаква да бъдат в размер на 9,35 млрд. лева и нарастват с 1,341 млрд. лева спрямо отчетените за първите два месеца на 2022 г. Разходите по КФП към февруари 2023 г. обаче са в размер на 9,6 млрд. лв. спрямо разходи за 7,296 млрд. лв. през февруари година по-рано. Също така към края на януари 2023-та хазната е на плюс със 740 млн. лв. Във фискалния резерв има 16.4 млрд. лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия задължава производителите на перални и телевизори да осигуряват и ремонта им.

Това предвижда ново  предложение за общи правила за насърчаване на ремонта на стоки. Тяхната цел е икономии за потребителите […]

 

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове […]

 

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство – организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива […]

 
 

към началото