твоята гледна точка
СБАЛОЗ – Варна подкрепя Световния ден за борба с рака
Автор Vnews, добавено на 03.02.2023 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

4 февруари, е Световен ден за борба с рака. 2023-а година е втората от 3-годишната кампания на Съюза за международен контрол на рака с тема: „Затваряне на пропастта в грижите / Осъзнаване на проблема“.

Световният ден за борба с рака е глобална инициатива, която има за цел да постигне по-голяма осведоменост за рака и да предизвика действия за по-добра превенция, ранно откриване и успешно лечение на болестта.

Колкото и да се усъвършенстват методите за лечение на онкологичните заболявания, ключът към тяхното намаляване се крие в превенцията и профилактиката. Това е категоричното мнение на управителя на „Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕОООД проф. д-р Георги Кобаков.

Проф. д-р Георги Кобаков, управител на „СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД: Най-силното оръжие срещу рака е профилактиката

Лечебното заведение е едно от малкото в страната, които могат да се похвалят със собствена профилактична програма с продължителност вече повече от 10 години, която е напълно безплатна за пациентите. В последните три от тях има външно финансиране в конкретни направления от община Варна. През миналата година за профилактични прегледи са преминали 535 души.

По данни на СБАЛОЗ – Варна, новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания за Варна през 2022 г. са 1750, а за Добрич – 442. От регистрираните за Варна мъже със злокачествени новообразувания на кожата са 210, на простата – 126 и на дебелото черво – 85, а при жените – с карцином на млечна жлеза са 240, със злокачествени новообразувания на кожата – 158 а на дебело черво – 80.

Привидното намаляване на новорегистрираните случаи се дължи до голяма степен на неглижирането на някои състояния по време и след пандемията от COVID-19. Специалистите на болницата са категорични, че провеждането на редовни профилактични прегледи може да спаси много пациенти от усложнения и продължително лечение.

През 2022 г. в отделението по хирургия на СБАЛОЗ са извършени 1576 операции. В отделението по химиотерапия са лекувани 1363-ма души, а извършените химиотерапевтични процедури са 12 464. През отделението по лъчетерапия са преминали 425 пациенти, на които са проведени 7 848 лъчелечебни процедури. В отделението по гастроентерология са лекувани 1607 болни. В Диагностично-консултативния блок за диспансерно наблюдение са преминали 30 876 пациенти с онкологична диагноза, които вече са преминали лечение.

Екипът на СБАЛОЗ – Варна е съпричастен на кампаниите на Съюза за международен контрол на рака. Ще продължи и провеждането на кампании за превенция и профилактика на онкологичните заболявания, реализирани безвъзмездно от лекарите и безплатно за пациентите от екипа на болницата.

„Нашето лечебно заведение ще продължи да поддържа високия стандарт в грижата и лечението на пациентите, защото здравето не е кампания, а всекидневна отговорност за всеки от нас“, категоричен е проф. д-р Георги Кобаков.

***

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. насам с цел да припомня поне веднъж в годината на хората по света да бъдат внимателни и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са когато е хванат в ранен стадий. Датата е избрана с подписването на Парижката харта след световната конференция за борба с рака на 4 февруари 2000 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и […]

 

Времето днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите […]

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването […]

 
 

към началото