твоята гледна точка
Доц. Д. Райков: Плоскостъпието е лечимо, кривите крачета са до време
Автор Vnews, добавено на 31.01.2011 година, в категории: Доктор Ох Боли, Коментари (74)

Кои са най-често срещаните заболявания? Как можем да ги разпознаем в домашни условия? Кои са специалистите, които могат да ни помогнат? Как да стигнем до тях и какви са техните съвети без да губим безценно за здравето ни време? Отговорите на тези въпроси ще се опита да дава електронното издание vnews.bg. В любимата на много наши читатели рубрика „Здраве и красота“ ще представяме варненските специалисти от различни области на медицината с техните полезни съвети за малки и големи.Ако има теми, които ви интересуват, ако искате да видите в рубриката конкретен специалист – пишете ни на vnews@vnews.bg.
За една от най-популярните тревоги сред младите родители – кривите крачета и плоскостъпието за вас говори отново известният най-вече сред младите майки специалист по детска ортопедия д-р Димитър Райков.
ВИЗИТКА
Димитър Райков практикува медицина от 20 години. От 1997 г. специализира ортопедия и травматология. Защитава доцентура и от август 2010 г. е доцент. Специализира детска ортопедия, туморни заболявания на мускулно-скелетната система и протезиране на големи стави в най-престижните австрийски болници. В България е пионер в прилагането на методиката екстракорпорална шоково-вълнова терапия (ортотрипсия) при лечение на травми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Около 2000 пациенти вече са излекувани по този метод. Д-р Райков е автор на внедрения вече алгоритъм за лечение на упорити, банални и тежки заболявания на мускулатурата и ставите с помощта на звуков импулс.

Детето прохожда и стъпва накриво. Крачетата му са обърнати навътре или пък навън, ходилата изглеждат плоски. Тези състояния пораждат сериозни тревоги в родителите: Ще остане ли детето кривокрако, ще продължи ли да ходи като маймунче и т.н. Все тревожни въпроси с не будещи тревога отговори.
Обикновено причината за тези състояния се търси в наследствеността, родителите смятат, че ако някой от рода е бил с криви крака, то непременно и собственото им дете ще наследи този белег.
Истината е, че факторът, който се наследява е т.нар. фамилна ставна халтавост. Това е особеност в структурата на съединителната тъкан (сухожилия и ставни връзки), която определя свръхеластичността на скелета като цяло. По тази причина ходилата, поели натоварването на тялото, започват да приличат на плоски. Това не е заболяване, а особеност на близо 30% от хората от бялата раса.

При прохождането стъпалото мени конфигурацията – изглежда плоско при натоварване, а възстановява свода, когато е във въздуха или когато детето е легнало.
Това се нарича еластично постурално (променливо) плоско ходило.

Тази конструкция на ходилото и скелета като цяло определя и голямото разнообразие в първоначално оформящата се походка – стъпване с пръсти навътре и навън, стъпване на пръсти, „о” или ”х”-образно кривене на колената. Родителите забелязват и осезателно изщтракване на някои от големите стави – колене, рамене, лакти. Възможно е да се наблюдава и разкрачване на петата при натоварване, което също е белег на гъвкавост на ставите.

Всички тези особености са преходни и обичайно спонтанно се преодоляват до 4-та – 6-та година от растежа на детето.
Остава обаче склонността на този фон стъпалото да се деформира, особено при непознаване на полезните за ходилото прийоми.
Доказано е полезното действие на свободния контакт на ходилото с външната среда или казано просто – босото ходене. Това е естественият стимул за малките и фини мускули, изграждащи свода на ходилото и особено важни за изграждането и поддържането на здравия надлъжен свод. Препоръчително е това ходене да става във всеки възможен момент, включително и през зимните месеци като в домашни условия се препоръчват чорапи и терлици вместо твърдите домашни пантофи. Обувките за разходка трябва да бъдат със структура, която да поддържа стъпалата подвижни – равни стелки и гъвкави гумени или силиконови подметки.

Не е нужно обувката да е с твърд форд, както и да обездвижва глезенната става.
Така изброените особености в хигиената и режима на вече започналото ходене противоречи на старата, вече отхвърлена теза за непременното ползване на „ортопедични” стелки и твърди обувки, които за съжаление някои специалисти все още препоръчват.
Вътрешното завъртане на ходилата (интоуинг) е също честа находка при проходилите деца, особено при по-еластичните от тях, и се явява инстинкт, подобряващ стабилността на тялото. Тази структура на походката се формира от зоната на таза и също е временна. Ненужно и безсмислено е прилаганото от някои родители завъртане на обувките наобратно, тъй като ходилата при тези деца са си нормални – прави. При тях ефект има по-скоро навика да сядат, играейки на земята, с крачета, кръстосани отпред, вместо любимата за много от тях т-нар. Телевизионна или жабешка поза (сядане върху пети).Така изброените симптоми отшумяват спонтанно, но изискват контрол от специалист, което е добре да се направи, когато детето е на 3-4 години. По преценка на ортопеда след тази възраст могат да бъдат прилагани коректори (гумени или силиконови клинчета, наречени супинатори), които въздействат върху петите, за да създадат условия за правилно направляване на цялото ходило. Когато се налага, тези коректори могат да бъдат използвани до 10-тата година. Това е и крайната възраст, до която е възможна корекция на ходилото. След тази възраст могат да се прилагат само поддържащи методи.
Често срещана стъпална кривина е т.нар. криво ходило (метатазус аддуктус), причинено най-често от вътреутробно притискане на ходилата.

Това е изкривяване на ходилата, което се забелязва веднага след раждането – само пръстите на ходилата са обърнати навътре. Ходилата на такова бебе са еластични и тази кривина бързо се компенсира със започнати навреме разтягащи гимнастики. Лечение обаче се започва само след консулт със специалист, определящ типа на деформацията като позиционна. Рядко се налага използването на гипса като средство за корекция и коригиращи глезените шини за период от 2-3 месеца.
Гимнастиката представлява обикновено разпъване на стабилно захванатото стъпало в дланите на родителяа в посока обратна на наличната кривина. Това се прави стотици пъти на ден без да се съобразява с неудоволствието на бебето от извършването на тази гимнастика.
Изкривяване навън (ауттоунинг) или Чарли Чаплин – походка е също белег и вид походска при еластични деца, произхождаща от ротации в таза. В този случай също е неудачно да се набляга на търсене или избор на обувки със специфични подметки.
Много от корекциите, които се прилагат при еластичните ходила се предприемат за спокойствие на родителите. Тези особености преминават спонтанно, но само когато става въпрос за еластично ходило.Не така стои въпросът с ригидното плоско ходило, както и с еквиноварусното ходило.
Истинското (ригидно) плоско стъпало е рядка аномалия – 0,1% от всички родени деца и се открива късно – след прохождането на детето. За тази деформация има анатомични причини, които обикновено се преодоляват по оперативен път.
Симптомите са проско на вид ходило както в легнало положение, така и при натоварване, ригидност на подвижността на глезенната става, трудно подвижна пета при опит за въртене или накланяне, скъсено и често опънато ахилесово сухожилие, издаваща се костица по вътрешната повърхност на глезена. Деца с такава структура на ходилата са тромави в походката и рано след прохождането съобщават за болезненост в стъпалата и по-често желание за почивка. Оперативната корекция, в зависимост от причината, може да бъде осъществена на различна възраст – от 2-3 години до 12-14-годишна възраст.
Еквиноварусното ходило е рядък вроден стъпален дефект, установяван веднага след раждането.

Представлява едностранно или двустранно изкривяване в различна степен на ходилата надолу и навътре (подобно на лопатки). Често тази деформация съществува в наследство – най-вече в мъжкия пол на родителските родове. За разлика от всички досега изброени стъпални кривини лечението на това ходило трябва да започне още от 8-10-ия ден от раждането. Осъществява се със серия коригиращи гипсови ботушчета, малка оперативна намеса и продължително след това носене на обувки-шини, които поддържат вече постигнатата корекция.
Забавянето на лечението е загуба на ценно време, в което намалява податливодстта на ходилата за корекция, а оттам и възникването на нужда от по-драстична оперативна намеса.
С изключение на тези две по-сериозни стъпални деформации останалите особености в походката са физиологични и отшумяват спонтанно с израстване на детето и стабилизирането на походката му.
Точното диагностициране и отдиференциране на типа плоско ходило се осъществява чрез съвременен метод, наречен плантография (сканиране на стъпалния свод).

Заснемането на ходилата, което е добре да се направи около3-та – 4-та година на детето, позволява класифициране и обективно проследяване на възстановителните процеси.

Коленни деформации
Вътреутробната позиция на емриона предполага кръстосани колена, което често им дава „о”-образна форма. Родителите се тревожат и често питат така ли ще останат и когато децата им порастнат. Отговорът категорично е не. Така описаната находка се нарича физиологичен генуварум, която даже може да се задълбочи във възрастта на прохождането и малко след това. Деформацията подлежи на бързо коригиране и даже преминаване в обратната форма на колената – „х”-генувалбум. Тези промени в коленните стави траят различно, но обикновено приключват с крайна форма – изправени колена около 6-тата година на детето.
Всичко това касае физиологичния растежен процес на бедра и подбедрици. Съществуват редки форми на костни заболявания. Едно от тях е рахит остиогенезис инперфекта – несъвършено костно образувание като вроден дефект. Разгънатата форма на това заболяване е много рядка в последните десетилетия поради утвърдената схема за ранна профилактика с производни на витамин D и така описаните костни рахитични дефекти са голяма рядкост. Такава деформация е фиброзната дисплазия – несъвършено образуване и метаболизъм на съединителната тъкан, участваща в структурата на костта. До изкривяване на коленете води и т.нар. болест на Плаунт, която е рядка аномалия в растежната зона на подбедрената кост, причиняваща нейното изкривяване.
Всички тези болестни изкривявания се повлияват медикаментозно, но предимно оперативно, чрез различни видове костни операции, изправящи и поддържащи оста на изкривената сокт. Най-добрата възраст за тези коригиращи оперативни интервенции е от 6 до 16 години.
Доц. Димитър Райков можете да откриете в МЦ „Плюс“ тел.: 052/643333 ; www.raikov.dir.bg
Следващият проблем, на който ще се спре доц. Димитър Райков в рубриката „Здраве и красота“, е детското плоскостъпие.Споделете текущата публикация:

74 Коментари до сега

 • юсеин:

  Искаме да я прегледате защото само вие можете да и помогнете.


 • Ани:

  Здравейте Доц. Райков, дъщеря ми е на почти 15г.Проблема при нея е, че крачето е криво от коляното надолу. Има плоскостъпие, което лекуваме с ортопедични стелки вече повече от 2 години. Н е знаем дали плоскостъпието е повлияло на крака, за да си изкриви по този грозен начин. Има ли някякъв шанс краката й да се изправят ?
  Благодаря предварително!


 • Анета:

  Здравейте.Дьщеря ми е на 4 годинки и има проблем с ходилата.Крачетата и са изкривени навън обратно на дюстабан.Когато ходи се вижда извивката на крачетата и отватре но от вьншната страна са издути,ако мога така да се изразя.Надявам се че ще ни посьветвате какво да направим.Благодаря Ви предварително.


 • nina:

  Imam da6teri4 ka na 5 godini I stapva s ednoto kra4e navatre.hodihme pri ortoped I kaza 4e e diystaban.ispisaha I ortopedi4ni stelki koito I napraviha s otlivki.


 • VIOLETATODOROVA:

  ZDRAVEITE,DR,RAIKOV,ISKAM,DA,VI,POXVALIA,ZA, RABOTATA,VI,KATO,ORTOPED,I,DA,VIPOGELAIA,DA,STE,GIV, I,ZDRAV,AZ,SYM,OT,S.SLAVEIKOVO.


 • Росица Николова:

  Здравейте д-р Райков, дъщеря ми е на 8г.От няколко месеца и е открито плоско стъпало. Нямаше нищо стресиращо, направихме и ортопедични стелки и ги носи почти навсякъде. Но напоследък наблюдавам разлика с положението на хълбоците и.Направихме рентгенова снимка и се вижда, че има изкривяване на гръбнака.Искам да знам дали едното и краче не по-късо от другото, но не знам как.И ако е така само стелките ли са решение на проблема.


 • Гинка:

  Здравейте Доц.Райков,дъщеря ми е на 15г.Вчера ходихме на ортопед за да види крачето и защото беше навехнато в следствие от падане и след три месеца отново се поду и я болеше,оказа се че има плоскостъпие което се вижда само като стъпи на земята,ходи изгърбена и едното и краче и извъртяно леко на вътре,което също се забелязва когато е стъпала на пода,като няма натоварване има свод.Ортопедът каза да и взема ортопесични стелки за плоскостапие !Ако може да ми кажете от къде да ги взема трябва ли да са по поръчка индивидуално изработени?Трябва ли да се консултирам с друг специалист,и кой?Предварително ви благодаря за отделеното време.


 • Emiliq:

  Zdraveite D-r Raikov. Na deteto mi dvete sredni prast4eta na kra4etata sa po na dolo, poneje sa po malki. Hodihme pri ortoped kazaha 4e 6te se opavi, sled kato naedrqva i stava po golqma. No az bih iskala da znam i va6eto mnenie. Blagodarq predvaritelno.


 • Neli:

  Здравейте доц.Райков
  Дъщеря ми е на 15г. и от малка има проблем с ходилата,като върви ги изкривява навътре. Отначало диагнозата беше плоскостъпие, купувахме ортопедични обувки ркарахме я да ходи боса,но проблемът си остана .Преди 2 години при поредния преглед казаха ,че има висок свод и единствения начин за корекция е да носи специални стелки. Макар ,че ги носи редовно засега няма ефект.Изкривяването не е голямо ,но тя се притеснява много.Има ли някакъв шанс краката и да се изправят?Какво ще ни посъветвате да направим?
  Благодаря предварително!


 • Neli:

  Здравейте доц.Райков
  Дъщеря ми е на 15г. и от малка има проблем с ходилата,като върви ги изкривява навътре. Отначало диагнозата беше плоскостъпие, купувахме ортопедични обувки ,карахме я да ходи боса,но проблемът си остана .Преди 2 години при поредния преглед казаха ,че има висок свод и единствения начин за корекция е да носи специални стелки. Макар ,че ги носи редовно засега няма ефект.Изкривяването не е голямо ,но тя се притеснява много.Има ли някакъв шанс краката и да се изправят?Какво ще ни посъветвате да направим?
  Благодаря предварително!


 • venito:

  zdraveite docent raikov sina mi e s diagnoza ekvinovarus minahme prez vsichki lecheniq gips operaciq i obuvki kazaha 4e vsichko ve4e e nared no sega e na 4 godini i otnovo imame problem s dqsnoto kra4e iskat da napravim druga operaciq dali vinagi shte e taka ili nqkoga tova dete shte se opravi napalno blagodarq vi


 • maria:

  zdraveite,doktor Raikov
  dushteria mi e na 6.5 godini i zavurta liavoto krache navutre kato hodi smisal sabira kolenete.Izpizsaha ni stelki no tuk v sofia 5 doktora sa protiv i kazvat 4e nishto i niama a samo edin izpisva stelki.Nemoga da razbera kade e istinata i ako ne i pomognat to pone da ne i navrediat stelkite!
  Blagodaria predvaritelno za otgovora!


 • ...:

  Здравейте доц.Райков
  Аз съм на 17 от малка имам изкривяване на краката на вътре.Има ли някакъв начин да се оправят без оперативна намеса.Казвали са ми да сядам по турски но сякаш е без резултат.Какво да правя?


 • Ева:

  Здравейте, Доц.Райков,сина ми е на 11 г. и почна да се оплаква от умора и болки в предната част на двата краката до пръстите.Болките се увеличават най-вече следобед.Но също така имаме и фамилна обремененост с вродена миопатия-вуйчото.
  Благодаря предварително!


 • Венета Б.:

  Здравейте, доц. Райков,
  обръщам се към Вас с молба за съвет. Синът ми е на 7 години. Проходи на около 1г. и с лявото краче стъпваше с пръстите навътре. Ортопедът, който го прегледа, ми каза, че с времето детето само ще си коригира походката. Успокоих се и не обръщах вече такова внимание на това. Миналата седмица детето на два пъти стъпа накриво точно с левия крак и тогава забелязах, че походката изобщо не се е подобрила (коригирала).
  Въпросът ми е – трябва ли да търся помощ от специалист? Засега се опитвам да му помогна с постоянно напомняне при стъпване да насочва пръстите напред и вкъщи ходи предимно бос.
  Благодаря Ви предварително за отделеното време!


 • Ani:

  Zdraveite Dr.Raikov imam problem sus krakata izkriveni ot vunshnata strana i se razlichavat edna ot dryga ne me boli no taka kato me gledat horata i mi se prismivat no tova ne sum go iskala az oshte ot malka imam tozi problem mn.sum plakala che bqh po razlichna ot vs.momicheta beshe mi tejko ako ima nqkakuv nachin da se opravqt da sa pravi krasivi kraka shte se radvam mn.Kato se poglejdam vuv ogledaloto se chyvstvam zle


 • Пепа:

  Здр.Доц.Райков, дъщеричката ми е на 5г и ми се струва че има плоскостъпие,интересува ме как можем да си запишем час за преглед, с направления работите ли?


 • николай нойков:

  здравейте Доцент Райков,синът ми е на 2 годинки от както проходи,ходи на пръсти на 1 годинка и 2 седмици той проходи,много рядко ходи на цяло стъпало,когато е на едно място си стъпва на цялото стъпало,водихме го при два ортопеда единия ни каза че няма никакъв проблем да му слагаме меки обувки и с течение на времето ще се оправи ходенето му като порасне по голям и натежи повече да пази баланс,а другия ортопед ни каза че има проблем да му слагаме твърди обувки и че има скъсяване на сухожилията да му правим масаж на сухожилията и да му огъваме крачето поне 10 пъти на ден.Моля какво ще ме съветвате.Благодаря Ви предварително!


 • Екатерина:

  Здравейте доц.Райков, синът ми е на 6 месеца и е с позиционни крачета. Дясното е навътре, а лявото навън. Когато спи са в нормална позиция. На 1 месец ортопедът каза да правя обратно натискане на ходилата два пъти дневно по 10 минути и, че ще се оправи до месец. Но все още не може да се оправят, когато стъпва лявото ходило е добре,но дясното криви навътре и стъпва леко странично. Какво трябва да правя,за да се оправи? Благодаря Ви!


 • Вероника Сандова:

  Здравейте детето ми е на 2 години и 8 месеца и от известно време стъпва с едното краче навътре само когато е обувки босичък няма проблем. Ходихме при двама ортопега и ми казаха че нямало проблем но все пак искам и вашето мнение. Дали ще се оправи и да се притеснявам


 • анна йорданова кръстева:

  внучката ми е с ДЦП и е на 5 г. крачетата й са тип ножица, не можи да ходи, да седи,с ръчичките нищо не може да прави. Бихте ли ни помогнали?


 • семра Мехмед:

  дъщерами е на година и половина и стъпва на вътре с дяснато краче понякога.незнам какно да правя дали щесе оправи.казватми че с години ще се оправи да несе тревожа незнам


 • Станисла иванова:

  Здравейте мойто бебе е на 9 месеца и все още стъпва на пръсти и коленете са му леко приклекнали неможе да ходи бавно а тича това нормално ли е за едно бебе .Благодаря предварително


 • Иванов:

  Контакт с :Доц. Д. Райков:
  http://plusbg.com/bg/contacts.html


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е най-големият летен празник – Илинден. От древни времена хората вярват, че на този ден времето се обръща към зимата. Свети Илия намята кожуха си и започват есенните ветрове.

Морските хора […]

 

Времето се обръща. Нова опасност застига страната. Едновременно ще има места с екстремни жеги, но и области с порои, бури и […]

 

 

Пореден слънчев и горещ ден се очаква днес. Температурите следобед отново ще са във високия летен диапазон между 37 и 42 […]

 
 

към началото