твоята гледна точка
Депутат моли Даниел Вълчев професорите да дадат решения, за да се сложи край на агонията със съдебната реформа
Автор Vnews, добавено на 01.02.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Председателят на правната комисия в парламента поиска в писмо помощ от декана на Юридическия факултет на Софийския университет

 

Консенсусът, че темата за съдебната реформа трябва да бъде решена и затворена веднъж завинаги, е надпартиен. Заканодателят обаче има нужда от помощта на академичната правна мисъл, за да сложим край на тази обществена агония.

Така шефът на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков се обръща към декана на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев. Той вече е изпратил писмо до него, в което апелира въпреки разпускането на това Народно събрание юристите от СУ да се включат, така че следващото да разполага с готова база за промяна на Закона за съдебната власт и НПК.

Проф. Пламен Панайотов и доц. Ива Пушкарова участваха в общественото обсъждане в правната комисия на 11 януари по промените и Чолаков благодари за това на декана. Сега разчита и други преподаватели начело с проф. Вълчев да помогнат с разсъждения и с предложения по съдебната реформа.

В обръщението си към комисията проф. Панайотов има добрината да предложи съдействието на академични специалисти от Катедрата по наказателноправни науки на Юридическия факултет при бъдещите обсъждания на различните визии за изменения и допълнения на НПК и на Закона за съдебната власт, от която покана бихме искали да се възползваме, пише Чолаков.

Ето и цялото му писмо до проф. Даниел Вълчев:

 

Ясно е, че 48-ото НС изживява последните си дни.

Също толкова ясно е, че следващото, 49-о, НС веднага ще бъде конфронтирано с недовършената от нас работа, а именно – приемане на необходимите законови промени, които да удовлетворят непрекъснатите настоявания за извършване на “съдебна реформа”. От името на цялата Комисия по правни въпроси ви моля да апелирате към преподавателите от ЮФ да помогнат с разсъждения и с предложения de lege ferenda по следните няколко въпроса:

1. Мерки за по-ефективно наказателно производство;

2. Съдебен контрол на постановлението за отказ да се образува производство;

3. Механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор;

4. Мерки за ограничаване на фактическата власт на главния прокурор.

Налице е категорична политическа воля на тези въпроси да бъде отговорено с конкретни нормативни решения. Консенсусът, че темата трябва да бъде затворена веднъж завинаги, е надпартиен. Същевременно смятаме, че във формулирането на нормативните решения участието на научната общност, начело с Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” е задължително. Според нас е абсолютно необходимо академичната мисъл да подпомогне бъдещия законодателен процес с конструктивни предложения и решения на казусите, които, както сами виждате, тормозят българското общество като цяло и съдебната система в частност вече близо десетилетие и половина. Тази агония, която, предполагам, и вие се измъчвате да наблюдавате, трябва да бъде преустановена и съм сигурен, че няма да откажете помощта си за това.

Предполагам, че подобна молба от едно отиващо си Народно събрание звучи странно, но ако приемем, а ние приемаме, че управлението е непрекъсваем процес, то и въпросите, чието обсъждане днес ще спре, утре ще бъде възобновено с още по-голяма сила. Нека се опитаме да използваме следващите два-три месеца, за да изработим онези решения, които снабдени с вашия научен авторитет, да направят така, че тази тема да бъде затворена, а обществото ни да спре да калкулира безкрайните исторически разноски в производството на все нови и нови грешни решения.

Прилагам към настоящото два броя Общ законопроект на приетите на първо гласуване от 48-мото НС законопроекти за изменение и допълнение, съответно на Закона за съдебната власт и на НПК. В тях ще видите дилемата, пред която беше изправен законодателният орган и която, надявам се, Юридическият факултет на СУ “Св. Климент Охридски” ще помогне да бъде разрешена.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Застудяване и дъжд идват чак в края на октомври

Със слънце и температури между 24 и 30 градуса ще започне октомври, съобщи за “24 часа” шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков. В […]

 

Днес ще преобладава слънчево време. Увеличения на облачността ще има главно в следобедните часове. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните […]

 

Малко над 9 млн. лв. ще струва отпечатването на бюлетините за местните избори на 29 октомври. Обществената поръчка за общо 3606 […]

 
 

към началото