твоята гледна точка
Малък Сечко идва със студ и сняг
Автор Vnews, добавено на 31.01.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Интензивно ще вали от периода 2-4 и 19-21 февруари

Мъгли и ниските облаци в равнините

Обикновено през февруари – другото му наименование е – Малък Сечко – времето е зимно. Въпреки че средните температурите са по-високи от януарските в Северна България и високите полета те са близки до нулата, а в южните райони средната месечна температура е плюс 3, плюс 4 градуса.

Очаква се тази година за Балканите средните температури през февруари ще бъдат близки до обичайните (климатичните норми), които са – средни минимални за населените места: от минус 5 до 0 градуса и средни максимални от 4 до 9 градуса.

Средните валежи ще бъдат по-малко от нормалните, като повече ще вали в южните райони от страната.

През първите дни от месеца, в периода 2 до 4 февруари,  ще вали сняг, с нова снежна покривка в населените места до 3-7 см, като най-слаби ще бъдат снеговалежите в южните райони и в Добруджа. Дневните температури  ще стойности  до 4,7 градуса. Ще последват няколко дни до 6 февруари, през които ще има намалени видимости и ниски  температури. Повече ще бъдат облаците в низините, където сутрин мъглите ще са често явление. На 7 и 8 февруари ще превали отново сняг, с по-интензивни валежи в Добруджа и в централните райони.

От 10 февруари мъглите и ниските облаци отново ще залеят равнините. През второто десетдневие, от 14 до 16 февруари се очакват снеговалежи. В края на второто и началото на третото десетдневие, в периода 19 до 21 февруари, се очакват интензивни снеговалежи с натрупване на сняг в населените места до 10,12 см. През следващите дни, до 24 февруари, ще бъде мразовито, с ниски сутрешни температури, под минус 10 градуса и отрицателни дневни температури. От 24 до края на февруари във височина ще се затопли с чести мъгли в ниските места и слънце в планините.

В годините най-ниските показания през февруари са отчетени в Севлиево – минус 35 градуса, в Исперих и Кнежа минус 32 градуса, във Видин, Чирпан, Горна Оряховица – минус 31. Много студен е бил месецът през 1929 г., когато Черноморско крайбрежие замръзва. Рекордни студове са отбелязани и през 1944, 1950 и 1954, както и 2005 и 2012 г.

Геопрогноза

Магнитни бури в началото и в края

Месецът ще започне с усилена геомагнитна активност, която ще се задържи с високи нива до 10 февруари, с условия за слаба буря на 9 февруари. От 11  до 17 февруари постепенно ще отслабва. Земното магнитно поле ще се успокои. В периода от 18 до 25 февруари се очаква временно повишен интензитет, с временно усилване на геомагнитното поле на 21 февруари. До края на месеца геомагнитната активност ще бъде със средна интензивност. На ширините на Балканите не се очакват геомагнитни бури. На 28 февруари има условия за слаби геомагнитни бури на Балканите.

До средата на месеца дневният участък от денонощието е около 10 часа, а до края на месеца става около 11 часа. С увеличаването на деня растат и броят на слънчевите часове. Първите плахи опити на пролетта се проявяват най-често към края на месеца.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария, че ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания […]

 

Мощна магнитна буря удари България през последните часове, сочат данните на НИГГГ към БАН, цитиран от NOVA. Смущението на магнитното поле […]

 

Европейската комисия задължава производителите на перални и телевизори да осигуряват и ремонта им.

Това предвижда ново  предложение за общи правила за насърчаване […]

 
 

към началото