твоята гледна точка
Хората и бизнесът с рекордни суми в банките
Автор Vnews, добавено на 28.01.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Хората и фирмите спестиха рекорди суми през миналата година. В края на декември общата сума на депозитите в банките е 116,46 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това е рекорден ръст с 14,5 млрд. лв., или с 14,3% спрямо същия месец на предходната година.
Явно повишението на цените дава възможност на много фирми да трупат в банките големи суми. Много хора също увеличават спестяванията си в банките. Характерно при домакинствата е, че ръст има предимно при депозитите с големи суми в тях, докато хората с по-малки финансови възможности са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет.

В края на декември депозитите на нефинансовите предприятия в банките нарастват до 40,2 млрд. лв., показват данните на БНБ. Това е увеличение с рекордните 8,44 млрд. лв., или с 26,6% само за една година. Влоговете на домакинствата също нарастват значително – с 5,497 млрд. лв. и в края на декември надминават 72 млрд. лв.

Докато депозитите нарастват рекордно, кредитите също се увеличават, но ръстът се забавя и е по-малък спрямо края на ноември. В края на декември общият размер на отпуснатите от банките кредити е 80,2 млрд. лв., което е с 12,7% повече спрямо същия месец на предходната година, показват данните на БНБ.

Кредитите за бизнеса за година нарастват с 10,4% и в края на декември надхвърлят 41,1 млрд. лв. При заемите за домакинствата увеличението е значително по-голямо – с 14,6% за година, като в края на декември са над 33,1 млрд. лв.

Жилищните кредити за домакинствата нарастват повече от потребителските. Явно хората продължават да взимат много заеми за покупка на имоти. Интересът на домакинствата към жилищата не намалява, защото много хора искат да живеят в по-голям и хубав дом, а други влагат парите си в имоти. Жилищните заеми нарастват с 17,8% за година и в края на декември са над 16,5 млрд. лв. При потребителските заеми ръстът е с 12,4% до 15 млрд. лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария, че ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания […]

 

Мощна магнитна буря удари България през последните часове, сочат данните на НИГГГ към БАН, цитиран от NOVA. Смущението на магнитното поле […]

 

Европейската комисия задължава производителите на перални и телевизори да осигуряват и ремонта им.

Това предвижда ново  предложение за общи правила за насърчаване […]

 
 

към началото