твоята гледна точка
Научен екип обследва пещери в защитена зона „Калиакра“
Автор Vnews, добавено на 23.01.2023 година, в категории: Вести, Коментари (0)

На 23 януари 2023 г в заседателната зала на Община Каварна се проведе   информационна среща за представяне на данните от извършената теренна работа през есенния период по договор „Проучване и картиране на разпространението на типове природни местообитания, местообитания на видове и техните популации и определяне на природозащитното им състояние в морските пространства на Република Блгария по проект „Натура 2000 в Черно море“, финансиран по оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Основната цел на проект BG16M1OP002-3.005-0001 „Натура 2000 в Черно море“ е завършване на мрежата Натура 2000 в морска среда, в съответствие с изискванията на Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна (Директива за местообитанията).

Проектът се финансира по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“ на оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”. Стойността на проекта е 11 734 980 лева, от които 9 974 733 лева са предоставени от Европейския фонд за регионална развитие, а 1 760 247 лева са национално съфинансиране.

Бенефициент по проекта е дирекция „Национална служба за защита на природата“ в Министерство на околната среда и водите.

Всички дейности в рамките на проекта трябва да приключат до 30 ноември 2023 г.

В рамките на дейностите, извършени през есенния сезон, по проекта е извършена работа по картиране и оценка на природозащитно състояние на местообитания – Подводни и полуподводни морски пещери /8330/. Дейностите са реализирани по утвърдената от МОСВ методика за картиране на местообитанието. Тъй като голяма част от морските ни пещери са концентрирани в защитена зона комплекс Калиакра, бе работено именно там. В рамките на отчетния период са извършени три мисии, в които бяха осъществени влизания в осем пещери/пропасти. Спецификата на годишния сезон наложи да бъдат предпочетени полупотопени пещери – хоризонтални, наклонени и вертикални, с достъп от брега. Повечето от тях са проходни /с два входа – от сушата и от морето/. Всички изследвани пещери са във варовикова скала. Те са светли и се обитават предимно от морски микроорганизми.

Работата във всяка пещера започна от взимането на георгафски координати – ширина и дължина. Картира се и по правилата, приети от Българската федерация по спелеология. Събират са хидрологични и хидрохимични данни на място. Вземат се проби и се прави оценка на населяваните съобщества – фито и зообентос. Не са установени стигобионтни организми, вток от сладки води – също.

Есенните научни мисии показват, че до момента не са установени сериозни заплахи и проблеми в посетените обекти, обяви експертът по природни местообитания в изследователския екип доц. Димитър Кожухаров.

В рамките на зимния сезон предстоят дейности по изследване върху китоподобните бозайници, карагьозовите риби, върху естуари и обширни, плитки морски заливи, съобщи ръководителят на теренния екип по проекта Венцеслав Делов.

 

 

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Температурите продължават да падат. Атмосферното налягане пък е значително по-високо от средното за месеца – ще продължи да се повишава.

 

На отделни места, главно в източната половина от страната, ще превалява слаб […]

 

Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за месеца – ще продължи да се повишава.

На отделни места в планинските и източните […]

 

Ад в съседна Турция. Домино от трусове удари страната и взе много жертви. Разрушенията са страшни.
130  разрушени сгради и десетки ранени […]

 
 

към началото