твоята гледна точка
Д-р Каля Калева: Добрата връзка между бременната и акушер-гинеколога е основна предпоставка за раждане на здраво дете и щастливо майчинство
Автор Vnews, добавено на 21.01.2023 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

ВИЗИТКА

Д-р Каля Калева е възпитаник на Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов“ – Варна. Специалност АГ придобива в Медицинска академия, гр. София през 2002 г .Притежава над 25 години опит като акушер-гинеколог. Член е на Български лекарски съюз. Д-р Колева приема пациенти в ДКЦ 5 „Св. Екатерина“ – Варна.

  • Най-добрата възраст за бременност и бебе е между 25 и 35 г
  • Планирането на дете изисква край на вредните навици

Д-р Калева, споделяте ли тезата, че отговорната бременност е най-сигурният залог за щастливо майчинство

Знаете ли, винаги съм смятала, че майчинството е едно от най-важните неща, ако не и най-важното в живота на жената. Това е специален, вълнуващ момент, свързан с много трепетни чувства, емоции, несравними изживявания. Добрата връзка между бременната и наблюдаващия акушер–гинеколог, спазаването на препоръките му и протоколите на женската консултация, са предпоставка за благоприятно развитие на бремeнността, раждането на здраво дете и щастливо майчинство.

 Как изглежда календарът на отговорната – към себе си и към бебето си – бременна жена?

По време на бременността трябва да се посещава редовно женска консултация, да се извършват назначените изследвания и скринингови прегледи, за да приключи бременността с раждането на здраво бебе. Особенно важни са биохимичният скрининг в ранна бременност –  11-14 г. с.,  феталната морфология 16 – 22 г.с и 30-32 г.с., а също и  генетичните изследвания при рискови бременни.  Разбира се, не бива да забравяме необходимостта от редовна двигателна активност, правилен хранителен режим и отказ от вредни навици, ако има такива.

Световна тенденция в последните години е все по-късното първо раждане, като все по-често то се отлага за 40 + годишна възраст. Какъв е професионалният Ви коментар?

Да, това е световна тенденция, все по-валидна и за нашето общество. Моето професионално мнение е, че най-подходящата възраст за раждане на деца е между 25 и 35 г. Не е разумно да се върви срещу природата, срещу биологията на жената.  Опитът  е доказал, че забременяването и раждането в тази възраст е свързано с най-малки рискове  – както за детето, така и за жената. Не бива и да се забравя, че отлагайки забременяването за един по-късен етап, то може да се окаже и невъзможно. Във възрастовия период 30-40г. фоликуларният резерв на жената намалява с 3/4. Разбира се съвременните методи за ин витро фертилизация увеличават шансовете на тези жени,  но трябва да отчитаме и всички съпътстващи психо-емоционални и финансови фактори.

Има ли индикации, по които жените могат да се „самосезират” за репродуктивен проблем и да потърсят лекарска помощ.

Да има такива – нередовен менструалния цикъл, невъзможност за забременяване при редовен полов живот, в рамките на няколко месеца до година, и по-напреднала възраст на жената. Всичко това трябва да ги отведе при специалист по репродуктивна медицина.

На 21-и януари празнуваме Деня на родилната помощ, какво е Вашето послание към жените, които планират да стават майки, но все още са в търсене на подходящия партньор или момент за зачеване – има ли здравословен модел за поведение, забранени навици или специални изследвания, консулти или други подготвителни процедури, които е добре да направят?

Разбира се, необходимо условие за успешно раждане на здраво дете е неговите родители  да подходят отговорно –  без тютюнопушене, алкохол и наркотици, балансирано хранене, достатъчно сън, двигателна активност. Бъдещата майка да си направи профилактични прегледи –  общ и гинекологичен, да започне прием на фолиева киселина, поне 2-3 м. преди плануваната бременност.

Какво бихте пожелали на колегите си,  избрали да бъдат част от грижите за всеки нов живот?

На всички колеги пожелавам здраве, успешен професионален път, здрави бебета и щастливи  майки!

 

 

 

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото