твоята гледна точка
Ето какво става със сметките в лева след влизането ни в еврозоната
Автор Vnews, добавено на 21.01.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Сметките в банките автоматично ще бъдат преобразувани от лев в евро в деня на въвеждането на единната европейска валута, подчертава управителят на БНБ Димитър Радев в публикацията си в бюлетина на Асоциацията на търговските банки, предаде БНР.

Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро, става ясно от публикацията.

Две седмици преди датата на въвеждане на еврото БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна, става ясно още от публикацията на гуверньора Димитър Радев. В същия период банките ще започнат да снабдяват търговците и „Български пощи“ ЕАД с евробанкноти и евромонети с българска национална страна (без такса) – т.нар. вторично предварително захранване.

След въвеждането на еврото през първите 6 месеца банките (заедно с „Български пощи“ ЕАД) задължително ще предоставят безплатна обмяна на банкноти и монети от лева в евро.

След изтичането на първите 6 месеца до 1 година от въвеждането на еврото банките ще бъдат задължени да продължат да обменят банкноти и монети от лева в евро, като вече ще могат да прилагат такса за тази услуга.

След изтичане на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лева в евро, отново с възможност за прилагане на такса за тази услуга, ще се предоставя от банките по тяхна преценка.

БНБ ще продължи да обменя банкноти и монети от лева в евро безплатно и безсрочно.

В публикацията си Димитър Радев очертава политическата обстановка като основен риск пред приемането на еврото с целева дата 2024 година.

Въвеждането на единната валута е изведено като основен приоритет и от служебния министър на финансите Росица Велкова, която също има публикация в банковия бюлетин. Министерството и БНБ работят в тясно сътрудничество.

Преди няколко дни Велкова заяви, че е обнадеждена за придвижването на необходимите законови промени. Тезата и бе изразена преди анонса на БСП, че ще върнат мандата в началото на следващата седмица.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и […]

 

Времето днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите […]

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването […]

 
 

към началото