твоята гледна точка
За първи път от 9 месеца салдото по текущата сметка в еврозоната е положително
Автор Vnews, добавено на 20.01.2023 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Балансът по текущата сметка на еврозоната е бил на излишък през ноември 2022 г., за първи път от девет месеца, тъй като износът на стоки и услуги е нараснал, сочат най-новите данни, публикувани от Европейската централна банка, съобщи ДПА.

Излишъкът по текущата сметка през ноември е бил 14 милиарда евро (15,2 милиарда долара), докато през октомври текущата сметка на еврозоната бе на дефицит от 1 милиард евро.

Данните показват още, че търговията със стоки е регистрирала излишък от 7 милиарда евро през ноември, в контраст на октомврийския дефицит, в размер на 3 милиарда евро.

Същевременно излишъкът при търговията с услуги е достигнал 18 милиарда евро спрямо 13 милиарда евро излишък през октомври.

Положителното салдо по текуща сметка е включвало и излишък по първичния доход, който е скочил до 3 милиарда евро през ноември от 2 милиарда евро месец по-рано.

Дефицитът по вторичния доход се е увеличил до 15 милиарда евро спрямо 13 милиарда евро през октомври, пише БТА.

През 12-те месеца до ноември дефицитът по текущата сметка в еврозоната е бил 111 милиарда евро или 0,8 на сто от брутния вътрешен продукт на общността. През същия период на 2021 г. балансът по текущата сметка на еврозоната беше на излишък от 305 милиарда евро.

При портфейлните инвестиции нетните продажби на капитали на резиденти на еврозоната от страна на лица, които не са граждани на валутния съюз, са възлизали на 188 милиарда евро през 12-те месеца до ноември 2022 година.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Температурите продължават да падат. Атмосферното налягане пък е значително по-високо от средното за месеца – ще продължи да се повишава.

 

На отделни места, главно в източната половина от страната, ще превалява слаб […]

 

Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за месеца – ще продължи да се повишава.

На отделни места в планинските и източните […]

 

Ад в съседна Турция. Домино от трусове удари страната и взе много жертви. Разрушенията са страшни.
130  разрушени сгради и десетки ранени […]

 
 

към началото