твоята гледна точка
Някой подлага динена кора на Бойко
Автор Vnews, добавено на 16.01.2023 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

След 4 катастрофи в едно и също дърво шофьорите на България май стигат до извода, че вече трябва да го заобикалят. Само още веднъж и край.

“Дори да се отиде на избори, – изказа се Бойко Борисов онзи ден, – трябва да се мисли след пети вот – или трябва да има правителство, или трябва действително да се мисли системата, промяна на гласуванията, ако щете.” А за каква смяна трябва да се мисли? “Да се мине на гръцкия вариант с бонус към партията победител, която и да е тя, мажоритарна система, ако щете, каквото и да бъде.”

“Каквато и да бъде” е весело отношение към най-важния и структуроопределящ фактор на политическата система. Явно в коридорите на ГЕРБ нещо се шушука, текат някакви обсъждания, в които по принцип побеждават лошите идеи. Един от признаците е, че Георги Марков се отказа от симпатиите си към унгарската избирателна система – явно се е усетил накъде духа вятърът. Но най-интересното е кой е пробутал на Бойко Борисов идеята за гръцката система с бонуса. Сигурно не му е мислил доброто.

Преди години

Берлускони въведе такава система уж в своя полза, но това му изяде главата

партията му се срина на следващите избори, бонусът го лапна опозицията, а той самият бе подложен на съдебно тричане. Дори попадна в затвора. Да, Бате трябва много да внимава с точно този “експерт”. Гръцката система е следната – 250 депутати се избират с партийни листи, а на първата партия се дава бонус от 50 мандата. За ГЕРБ звучи много примамливо – нали все е първата партия. Ако у нас през октомври 2022 г. системата бе “подсилена” с 50 мандата бонус, сега ГЕРБ щеше да има 117 мандата вместо 67. Това вече е друга песен.

Само че щом някой политик въведе такава система, електоратът му тегли шута.

Вече споменах за Берлускони в Италия. Същия опит има и Гърция. През 1990 г. премиерът Константинос Мицотакис наложи още по-голям бонус, защото бе уверен, че неговата “Нова демокрация” държи първото място в кърпа вързано. Но гърците силно се обидиха и през 1993 г. дадоха победата на ПАСОК, който с бонуса взе 57% от мандатите. Мицотакис си подаде оставка като председател на партията и повече не се завърна. Някой насочва натам и Бойко. Идеята за “бонус” е толкова шарлатанска, че обикновеният човек се изпълва с отвращение.

Елитът е друга порода – там мислят по друга схема. Но все пак народът му трябва за един ден на всеки 4 години. Основното основание за “пропорционалната система” е в това, че уж разпределя по-справедливо мандатите между партиите. Но какво е една пропорционална система, която отменя пропорцията? Гавра с електората. Така го виждат хората и наказват подигравача.

Интересното е, че българският политик все го тегли към шарлатанията. Вместо да се учим от отличниците по демокрация, ние все черпим с пълни шепи от двойкаджиите. Не искам да обиждам Гърция, тя е доста по-напред с материала от нашего брата, но като говорим за модерната демокрация, Гърция може да бъде полезна само с грешките си. Да знаем какво да не правим.

Впрочем сред тези грешки има и един разумен ход – след десетилетия горчив опит гърците записаха в конституцията си, че ако някой парламент пак смени правилата, те ще важат чак на по-следващите избори. Докато управляваше (2015-2019 г.), СИРИЗА премахна бонусите, но това ще се приложи едва сега, през юли. А на по-следващите избори, които ще са най-късно през 2027 г., бонусите ще се върнат пак.

Нашите управници още са зелени и затова обичат да сменят системата точно пред изборите.

А резултатът все ги изненадва неприятно.

Както казах, ако ще се учим, да се учим от отличниците – Англия, Франция, САЩ, Канада, Швейцария и така нататък. Гърция, Белгия, Италия, Испания не са сред тях. Където има партийно-листова избирателна система – там има същата криза като в България. А където има мажоритарни избори, подобна криза е невъзможна.

Пораженията на партийно-листовата система са много по-дълбоки от това, че парламентът е разпарчетосан. Вгледайте се какви хора стават депутати – все дипломирани шарлатани. Последният скандал с НЕКСО даде нови ярки образци. За 2 години се нагледахме на патологични егоисти, които нито знаят кой им е избирателят, нито имат някаква кауза, нито им пука за българския интерес. Затова пък властта ги влече като пеперуди към лампа.

Очевидно е, че днешните депутати се назначават от олигархията, а кризата е резултат от войната между различните олигархични групировки. Към това се добавя и колониалният натиск. Политически елит, който не е избран пряко и поименно от народа, лесно може да бъде превзет отвън. И точно това се случва пред очите ни. Да давам ли примери? Не, не искам да обиждам безсилните на деня. Най-странното е, че сред враговете на единствено истинския мажоритарен вот, са и патриотичните партии. “Възраждане” не дава и дума да се спомене по темата. Сега “Възраждане” ще прави референдум против еврото – аз лично съм съгласен с това, но защо забрави за референдума от 2016 г.?

В цялата българска история няма по-мощна и ярка проява на пряката демокрация.

И политическата класа хвърли този референдум в боклука.

Грантоедните експерти до един се изправиха против волята на народа. Същите, които Костадин Костадинов се заканва да прогони. Няма как, при тази избирателна система по-вероятно е те да изгонят него.

Самата “Възраждане” влезе в парламента с 250 хиляди гласа. А за мажоритарен вот в 2 тура гласуваха 2 милиона и 500 хиляди български граждани. Който патриот забравя това, не е никакъв патриот. Виж, при зависимите от посолствата политици е обяснимо – тяхната мисия е да подпомагат колонизацията. Тук не изключвам професионалните русофили, които по принцип смятат демокрацията за шменти-капели, защото така ги учат Дугин и Фурсов.

Тези дни ще подам молба във фондация “Америка за България” да финансират разработка на тема: “Защо в България трябва да се въведе американската избирателна система”. Като получа гранта, ще ви се обадя.

Валери Найденов, 24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Глобалният икономически растеж се стабилизира след глобалните сътресения, сочи най-новият доклад на Световната банка.

Подобрение в глобалните перспективи се дължи най-вече на растежа за Съединените щати: сега се предполага, че БВП на […]

 

След топлия понеделник във вторник, 11 юни, е обявен жълт код за горещо време.

При екстремно високи температури от първа степен метеоролозите предупреждават […]

 

Изненадващо за социолозите, но не и за варненци, 7 партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на […]

 
 

към началото