твоята гледна точка
Вземат 10 точки за движение в аварийното, пак на изпит при два пъти превишаване на скоростта в градовете
Автор: 24 часа, добавено на 13.01.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

  • Вземат повече точки от талона на пияни и на отказващите дрегер
  • Вътрешният министър предлага промяна в наредбата, в която са включени и нови нарушения, шофьорите ще остават по-бързо без книжки

 

Повече точки от контролния талон ще се отнемат за няколко от най-фрапиращите нарушения на пътя.

Това предвижда промяна в наредба на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Освен това кръгът на нарушенията, за които се отнемат точки, се разширява. Така тези, които газят Закона за движението по пътищата, ще остават по-бързо и лесно без книжки. В талона има 39 точки, а на новите водачи се дават само 26. След изчерпването им свидетелствата им се отнемат, стават неправоспособни и отново трябва да се явяват на изпит, за да може да карат.

Шофьорите, за които дрегерът или кръвното изследване покаже, че са с алкохол до 1,2 промила, ще се простят с 12 контролни точки от талона, предвижда проектът на наредбата. Досега им вземаха по 10. За над 1,2 промила се носи наказателна отговорност, както и за употреба на наркотици.

Ако същият шофьор бъде хванат втори път почерпен, ще му вземат по 20 точки вместо по 15, както беше досега.

Водачите, които отказват дрегер или кръвно изследване за алкохол и дрога, ще се лишават от 15 контролни точки, а не от 12.

Една от новостите ще е отнемане на точки от талона за движение в аварийните ленти по автомагистралите. Досега за това нарушение нямаше подобна санкция. Предвижда се на тези шофьори да се вземат по 10 точки от талона. “Движението в лентата за принудително спиране по автомагистрала е изключително опасно нарушение, защото застрашава живота на пътниците в спрелите принудително по някаква причина автомобили и възпрепятства движението на колите от спасителните служби в случай на тежко пътнотранспортно произшествие или друг инцидент”, мотивира се Демерджиев за исканата промяна. Наказанието за това нарушение е вземане на книжката за 3 месеца и 1000 лв. глоба.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, внесени от Министерския съвет.

В мотивите се посочва, че законопроектът цели […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото