твоята гледна точка
След „Катаргейт“ – крути мерки срещу подкупи в Европарламента
Автор Vnews, добавено на 08.01.2023 година, в категории: По света, Коментари (0)

Очаква се да бъдат гласувани още тази седмица
Следователят хвърля вина и върху банките, които перат пари

Разбивачът на корупционната схема Мишел Клез: Политиците се чувстват ненаказуеми!
Брюкселският съдия-следовател Мишел Клез обяви, че основната причина за ширещата се из Европарламента корупция е загнездилото се дълбоко у политиците на Стария континент чувство на ненаказуемост. Междувременно, сякаш за да го опровергае, председателката на ЕП Роберта Мецола обяви серия от конкретни мерки за пресичане на корупционните практики в законодателната институция.

“Слепотата на политиката пред корупцията генерира усещане за безнаказаност”, заяви в интервю за белгийския в. “Л’Ешо” Клез – магистратът-титуляр на разследването на разтреслата институциите на ЕС далавера с многомилионни подкупи “Катаргейт”.

Клез, който е бивш адвокат, убеден масон и успешен автор на криминални романи, заявява още, че голяма отговорност за ширещата се сред политиците корупция носят банките, които продължават да перат здраво пари и срещу които трябва да бъдат приложени безмилостни санкции. В интервюто той сравнява борбата срещу заплашващото демокрацията явление с мерките за борба с климатичните промени – и за двете начанинания за съжаление вече е малко късно да бъдат доведени до успешен край.

Следователят посочва още, че създадената неотдавна Европейска прокуратура начело с Лаура Кьовеши за противодействие на престъпността по високите етажи на ЕС е все още слаба да я спре, тъй като е “дете, което едва сега прохожда”. А на въпроса дали не вижда пред себе си политическо бъдеще, каквото мнозина в Брюксел му вещаят, отговаря: “Не, ще пиша романи!”

В събота Мецола обяви серия от мерки за пресичане на корупцията в ЕП. Първата сред тях е забраната за бивши евродепутати да влизат когато си поискат в сградите є в Брюксел и Страсбург и да се срещат с когото си поискат, без да се регистрират. Занапред те ще трябва задължително да го правят, като действащите парламентаристи ще трябва също така да заявяват предварително и да дават отчет за всеки свой контакт, телефонен или на четири очи, с лобисти, представители на дипломатически мисии и на неправителствени организации, с бивши колеги и дори с обикновени граждани – техни симпатизанти.

Освен това ще бъдат ограничени до крайност пътуванията на евродепутатите извън страни от ЕС, като евентуалните мисии в чужбина ще бъдат подложени на строг режим на наблюдение от новосформирана служба за контрол. Тя би трябвало да поощрява и закриля информаторите за незаконни дейности в ЕП, тоест да бъде нещо като вътрешен контрашпионаж.
Очаква се мерките на Роберта Мецола за борба с корупцията в Европарламента да бъдат оформени в предложение до вторник и да бъдат гласувани в пленарна зала в четвъртък.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 
Още от По света
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото