твоята гледна точка
Симеон Дянков: България може да приеме еврото най-рано през 2026 г.
Автор Vnews, добавено на 08.01.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

България може да приеме еврото най-рано през януари 2026 година. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков пред „Говори сега“ по БНТ.

„Няма да успеем на 1 януари 2024 г. да сме в еврозоната. Има една значителна част от законите, които са необходими за еврозоната, които още не са минали през парламента. Сега служебното правителство е внесло тези закони, дано минат, но се съмнявам при тази политическа нестабилност. Дори и да минат тези закони, ние в момента не изпълняваме повечето от формалните критерии за влизане – висока инфлация имаме, дефицитът ни е над 3% и цените на държавния дълг, ако се изчислят, предполагам и този коефициент няма да е достатъчен“.

Той уточни, че ако страната ни не постигне целта през 2024 г., следващата възможна е 2026 г. заради Маастрихтските критерии, според които кандидатът за еврозоната трябва да покрива изискванията в продължение на 2 години.

Симеон Дянков прогнозира още, че през първите девет месеца на тази година инфлацията у нас ще бъде двуцифрена, лихвите по кредитите ще се повишат след февруари, а доларът ще продължи да поскъпва.

Дянков коментира и новините за повишаването на цените и инфлацията в Хърватия, която от 1 януари т.г. е в еврозоната. Заяви, че не очаква същото да се случи и у нас.

„При влизането на Италия в еврозоната преди години се покачиха рязко цените и коментарите са точно такива и за Хърватия, че в първите няколко дни се забелязва такъв процес. Трябва обаче да споменем, че България и Хърватия са много различни. България от 25 години е във валутен борд и еврото и левът са вързани, докато Хърватия влезе от плаващ курс към еврозоната и следователно се очаква да има по-висока инфлация. В България аз не очаквам да има такъв процес, какъвто сега има в Хърватия“.

Според Дянков основното притеснение е какво ще стане в по-малките населени места, където хората имат спестявания в левове – или т.нар. „пари под дюшека“. Финансистът призова БНБ и парламента да уточнят и за разясняват на хората как ще могат да прехвърлят спестяванията си в евро, за какъв период от време, в кои банки.

„Виждаме опита на някои други източноевропейски държави, които преди нас са влезли в еврозоната и обикновено това става тема изведнъж – затова по-добре в България да се подготвим“

Симеон Дянков коментира, че Европа върви към рецесия и посочи, че прогнозите на ЕЦБ предвиждат почти нулев растеж и рецесия в 16 от 27-те държави членки на ЕС. България като по-малка икономика зависи от тях, следователно и при нас икономическият ръст ще намалее, но ще остане положителен, ако няма нови шокови удари като войната в Украйна, смята финансистът.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, внесени от Министерския съвет.

В мотивите се посочва, че законопроектът цели […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото