твоята гледна точка
504 лв. линия на бедност вдига доходите на 670 хил. души
Автор Vnews, добавено на 03.01.2023 година, в категории: Властта, Коментари (0)

670 хил. души с увреждания ще имат по-високи доходи, след като от 1 януари линията на бедност се повиши с 91 лева и вече е 504 лв.

Помощите за хората с увреждания се дават спрямо процента на инвалидност, но и като процент от линията на бедност и по този начин се актуализират всяка година.

Най-малкото увеличение от 6,37 лв. ще е за хората с увреждания от 50 до 70,99%. За тях помощта е 7 на сто от линията на бедност и съответно ще стане 35,28 лв.

В следващата група са инвалиди с между 71 и 90% увреждания, за които подпомагането е в размер на 15%. Те ще вземат 75,6 лв., а досега получаваха 61,95 лв.

За тези с над 90% увреждане финансовата подкрепа е 25% от линията на бедност, или 126 лв. Досега те вземаха 103,25 лв. на месец.

На хората със степен на увреждане над 90% с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или трудова злополука, се изплащат 30% от линията на бедност, или 151,2 лв. Досега на месец те вземаха по 123,90 лв.

Най-високо увеличение от 51,87 лв. ще вземат хората с над 90%

степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. За тях месечната помощ е 57% от линията на бедност, което прави 287,28 лв.

От линията на бедност се определя и помощта за балнеолечение. Използва се и при раздаването на хранителни продукти.

Еднократна помощ от 403,2 лв. могат да получат догодина и хората с трайни увреждания, ако са самотни или са самотни родители на дете с трайни увреждания и договорът за наем е сключен с тях, както и ако са поставени под пълно запрещение.

Същата сума – 403,20 лв., ще се дава и на хората с чужда помощ, за да покриват разходите си за придружител.

Размерите на целевите помощи за покупка на кола и приспособяване на жилище на инвалид също се определят с линията на бедност, но след направена социална оценка. В момента

1,532 млн. души живеят с доходи под линията на бедност

Голяма част от тях обаче не получават помощи от държавата, защото пари се отпускат главно според гарантирания минимален доход, които е 75 лв. Както “24 часа” писа от 1 юни догодина социалното подпомагане ще се обвърже именно с линията на бедността. Това ще увеличи както обхвата на подпомагането, така и размера на помощите. Очаква се през тази година социално подпомагане да получат 63 хиляди души, а с обвързването на помощите с линията на бедност до 2025 г. ще са вече двойно повече – близо 115 хиляди.

Право на помощи имат хората, които поради здравни, възрастови, социални и други, независещи от тях причини, не могат сами чрез труда си или доходите, реализирани от притежавано имущество, да задоволят основните си жизнени потребности. За да получат месечна социална помощ обаче, те трябва да отговарят на редица условия, като сумата се определя от индивидуалния процент спрямо статуса на човек.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Тази сутрин ще бъде ветровито с показания на термометрите в сутрешните часове от плюс 4 до минус 1 градуса, в Добруджа – до 4-6. Предиобед облачността ще бъде значителна с валежи […]

 

Следващата седмица ни очакват много ниски температури. Ще наблюдаваме т.нар. ледени дни, в които максималната температура няма да надхвърли нула градуса. […]

 

ДАНС е сезирала прокуратурата за „Джемкорп“. Това съобщи във Фейсбук профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова.

„САЩ санкционираха с „Магнитски“ един […]

 
 

към началото