твоята гледна точка
Два дни по-дълга междусрочна ваканция
Автор: Труд, добавено на 31.12.2022 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Пет неучебни дни през май

Междусрочната ваканция за учениците през тази учебна година ще бъде с два дни по-дълга от обичайната. На практика учениците ще имат 3 учебни дни почивка, а не както досега по един, но за късмет в този период ще влезе и един уикенд, с който ваканцията става общо 5 дни. Тя ще бъде от 1 до 5 февруари включително, съобщиха от МОН. Вторият срок за всички ще започне на 6 февруари.

Предходната учебна година учениците официално имаха 1 ден междусрочна ваканция, но реално получиха бонус почивка от още 5 дни, за да могат всички да отдъхнат от COVID обстановката и дистанционното обучение. А към тях залепиха и два уикенда, така че между сроковете имаше 9 свободни дни.

Следваща почивка през учебната година ще бъде пролетната ваканция през април. За учениците от I до XI клас тя ще е от 8 до 17 април, а зрелостниците по традиция ще почиват по-малко – от 12 до 17 април.

Повече почивни дни ще има и през май и юни, когато започват изпитите от националното външно оценяване (НВО) и матурите. Те са обявени за неучебни.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература за дванадесети клас ще бъде на 19 май, а на 23 май ще са втората задължителна матура и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация.

Националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласниците ще е на 29 май, а по математика – на 30 май.

На 13 юни е националното външно оценяване (НВО) по български език и литература в края на VII и X клас, а на 16 юни е оценяването по математика. На 17 юни е оценяването по чужд език, а на 19-и – измерването на дигиталните компетентности.

25 май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.
За най-малките (от I до III клас) учебната година приключва на 31-ви май. Учениците от IV до VI клас ще учат до 15 юни, а връстниците им в спортните училища – до 30 юни.

Учениците от VII до XI клас завършват годината също на 30 юни, като в периода от 1 юли до 30 август обучаваните в професионални или дуални паралелки имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За селското стопанство се задава опасна последица – топла пролет с наводнения вместо […]

 

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът […]

 

Общинските съветници от ГЕРБ и НПО-та ще следят дали кметът на ПП/ДБ ще подпише строителството в горски терен от 70 дка

Разработен […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото