твоята гледна точка
Решено: 780 лв. ще е минималната заплата от 1 януари 2023 г.
Автор Vnews, добавено на 30.12.2022 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Догодина ще мислят постоянен механизъм за нарастването ѝ

Увеличението сега ще компенсира инфлацията през изминалата 2022 г.

Това ще струва на бюджета допълнителни малко над 300 млн. лв.

 

780 лева ще е минималната работна заплата в страната от 1 януари 2023 г. Това реши окончателно служебното правителство на последното си заседание за годината.

Увеличението със 70 лв. бе обявено още миналата седмица след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. То обаче не се подкрепя от синдикатите, а работодателите се разделиха.

КНСБ и КТ “Подкрепа” са склонни да го подкрепят, само ако минималното възнаграждение се увеличи още веднъж догодина и стане поне 830 лв. от 1 юни. Работодателите пък настояват да се изчислява по сектори, като само от Българската търговско-промишлена палата подкрепиха вдигането, но поискаха то да влезе в сила от 1 юли, а не от 1 януари.

Увеличението спрямо сегашната минимална заплата от 710 лв. е с 9,9%.

На годишна база това са 20%

което изцяло компенсира натрупаната до момента инфлация от 16,9%, мотивира се вчера социалният министър Лазар Лазаров.

“Ние твърдим, че с този размер на минималната работна заплата няма да се генерира и няма да има съществено влияние върху инфлационните процеси, но пък има компенсираща функция, така че минималната работна заплата да може да изпълнява своите две функции – икономическа, като основен измерител на най-ниското заплащане в една икономика, и социален – да осигурява възможности на получаващите я да покриват основните си жизнени потребности”, продължи министърът. По изчисления на министерството това увеличение ще струва допълнителни малко над 300 млн. лв. на държавния бюджет.

  • Освен всички работещи на минимална заплата вдигането ще засегне пряко и хората в сферата на социалните услуги. От тази година техните възнаграждения се определят като съотношение от минималната работна заплата в зависимост от вида и категорията им. Покрай товаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

ОПрез 2021 г. с вече взето решение за промяна на текущото си местоживеене в страната са 2,4 на сто от хората на възраст 15 – 74 години, а 2,9 на сто […]

 

Децата не са наваксали пропуските в обучението си след пандемията от COVID-19, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване, публикувано в […]

 

Днес облачността ще е разкъсана, но още вечерта от запад отново ще се увеличи. Ще духа слаб до умерен вятър от […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото