твоята гледна точка
Кризата подмина банките, отчитат ръст на печалба и активи
Автор Vnews, добавено на 07.12.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Спестяванията вече са колкото БВП, а активите им дори повече

Наслагването на няколко кризи една след друга или едновременно, като се започне от пандемията през 2020 г., войната в Украйна и политическата нестабилност у нас, ускоряващата се инфлация и очакванията за световна рецесия не успяха да разклатят банковата система в България.

Това доказват последните данни на БНБ към края на октомври. 1,7 млрд. лева е печалбата на банките – с 500 млн. повече от отчетената за десетте месеца на 2021 г.

Един от показателите за стабилността въпреки продължаващата кредитна експанзия са разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата. Отчетените тази година 367 млн. лв. са с 61 млн. лв., или с 14% по-малко от тези за същия период на м.г. Това се е отразило на собствения капитал на банковата система – към 31 октомври е 16,8 млрд. лв. и само за месец се е увеличил със 159 млн. лв.

Растат и активите на банките – с 2,2 млрд. лв. до 151 млрд. лв., което е с 20 млрд. лв. повече от БВП, който се очаква да бъде малко над 130 млрд. лв. Основен принос за този месечен растеж имат кредитите и авансите – техният дял в структурата на балансовите активи се е повишил от 60,1% до 61,6%.

Още една тенденция показват данните на БНБ към октомври – намалява размерът на паричните салда в централни банки и на паричните наличности, а нарастват другите депозити както и дълговите ценни книжа. Така два месеца преди края на годината делът на най-ликвидната позиция пари, парични салда при централни банки и други депозити намалява до 18,9% от всички активи, а този на дълговите ценни книжа се е увеличил до 15%.

Ликвидното покритие, което е гарант и за стабилността на валутния борд, и за стабилността на банковата система, също се повишава – до 253,5% в края на октомври срещу 235,9% в края на септември. Размерът на ликвидния буфер леко е намалял от 41,4 млрд. лв. преди месец до 38,4 млрд. лв., нетните изходящи ликвидни потоци също – до 15,1 млрд. лв. при 17,7 млрд. лв. в края на септември.

С 3,7 млрд. са се увеличили брутните кредити и аванси през октомври, като общата им нетна стойност е 96,7 млрд. лв. Най-голям дял от тях – 3 млрд. лв., са вземанията от кредитни институции, които нарастват с 3 млрд. лв. и в края на октомври достигат 12,1 млрд. лв.

Брутният кредитен портфейл на банковата система се увеличава с 670 млн. лв. до 84,6 млрд. лв. Само за месец заемите за домакинства са се увеличили с нови 368 млн. лв., на други финансови предприятия – със 177 млн. лв. и за фирмите – с 84 млн. лв., което е сигнал за реална работа на икономиката.

Конкуренцията на капиталови пазари, инвестиционни фондове, имотите и други възможности за вложения не е успяла да пречупи тенденцията

банките да останат притегателен център за все

повече свободни пари – и на домакинствата,

и на бизнеса

Спрямо края на септември депозитите са се увеличили с 1,9 млрд. лв. до 130 млрд., което е колкото БВП за тази година. Увеличението е при всички вложители – новите спестявания на домакинствата са 601 млн. лв., на бизнеса – 457 млн. лв., а при тези на кредитни институции – 930 млн. Намаление има само при депозитите на други финансови предприятия – със 183 млн. лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Тази сутрин ще бъде ветровито с показания на термометрите в сутрешните часове от плюс 4 до минус 1 градуса, в Добруджа – до 4-6. Предиобед облачността ще бъде значителна с валежи […]

 

Следващата седмица ни очакват много ниски температури. Ще наблюдаваме т.нар. ледени дни, в които максималната температура няма да надхвърли нула градуса. […]

 

ДАНС е сезирала прокуратурата за „Джемкорп“. Това съобщи във Фейсбук профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова.

„САЩ санкционираха с „Магнитски“ един […]

 
 

към началото