твоята гледна точка
Засекретиха какво оръжие изпращаме на Украйна
Автор Vnews, добавено на 03.12.2022 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Поне две пратки с оръжие, боеприпаси и техника подготвя българското Министерство на отбраната за Украйна. Това става ясно от решение на правителството, взето на секретно заседание в сряда. Решението бе публикувано в петък в правителствената информационна система и внесено в парламента за одобрение.

България веднъж ще предостави въоръжение пряко по споразумение с Киев и втори път ще участва през програмата на Европейския съюз за предоставяне на военна помощ на Украйна EUMAM UA.

За първи път обаче по искане на военните приложенията към решението, в които се описва точно какво ще бъде дарено, са засекретени. Това не бе правено нито през 1999 г., когато България подари 150 танка на Македония, нито през този век, когато страната ни участва във въоръжаването на въоръжените сили на Афганистан. Практиката при оказването на подкрепа на Украйна на останалите държави в НАТО и ЕС е да обявяват точно какво дават, за да подпомогнат Киев във войната срещу руската агресия.

Българското дарение включва леко стрелково оръжие и боеприпаси, обяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в петък. Той е участвал в заседанието на правителството, тъй като според законите на закритите заседания участват само министри, заместниците напускат.

“Според възможностите на Българската армия ние ще окажем помощ на Украйна, както решиха депутатите”, коментира още министър Стоянов. Той изтъкна, че помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

“Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента”, заяви още служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Появиха се обаче и неофициални информации, че в пратките ще има и гаубици, и бронирана техника, каквито включваше представеното от украинския посланик Виталий Москаленко искане за помощ. Именно това налагало и пратките да бъдат транспортирани до Украйна с девет полета.

Информациите за тежко въоръжение вероятно обаче са спекулации, след като служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви преди седмица, че трудно ще предоставим гаубици, защото в момента не можем да ги заместим – всичкото налично въоръжение в страните от НАТО отива за Украйна.

Реално първото поверително приложение, което е включено в правителственото решение, е единствено основа за преговори с Киев какво би могла да даде България, става ясно от правителствения документ. Въз основа на този индикативен списък командирът на логистичната поддръжка ген. Тодор Тодоров ще трябва да преговаря с Украйна, а след това парламентът да ратифицира сключения от него договор. Оръжията от втория списък, които ще бъдат предоставени пред механизма на ЕС, не подлежат на допълнителни преговори.

Стоянов предлага и парламентът да разреши изпращането на шестима български военнослужещи в центъра за подготовка в Германия, за да обучават украинците как да боравят с предоставените им оръжия. В обучения в други държави ще се включат още до 50 български военни.

Всяка година пък 60 украински военнополеви санитари да минават обучение на територията на България, предвижда още правителственото решение. Тази мисия също ще е към механизма на ЕС.

Над 250 хил. лв. за закупуване на генератори, които да бъдат изпратени в Украйна в помощ на населението, бяха събрани като дарения само за 5 дни, съобщи пък издателят Манол Пейков. 73 генератора вече са закупени и има потвърждение за още 31, обясни той пред БНР. Допълнително колоездачен клуб е осигурил още 8 генератора.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото