твоята гледна точка
БНБ вдигна лихвата – поскъпват глоби, но не и кредитите
Автор Vnews, добавено на 02.12.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Основният процент, който определя централната банка, се използва като база плюс надбавка от 10% при забавени плащания към държавата и при повечето търговски договори

 

БНБ вдигна рязко основния лихвен процент до 1,3%, обяви на сайта си централната банка. Новият размер влиза в сила от 1 декември.

 

Това е второ увеличение през тази година, след като от 2016 г. досега лихвата бе 0%. След като централните банки по света започнаха повишения като мярка срещу рекордната инфлация, БНБ реагира с първо вдигане до 0,49% на 1 октомври.

Това продължи и през ноември, когато бе обявено, че основният лихвен процент става 0,59%. Стойността от 1,13% за декември е най-високата от 2009 г.

 

Банките, работещи в България, с изключение на няколко малки, управляват лихвените си нива за депозити и кредити, без да са вързали методиките си с основната лихва. Поради това не се очаква да има оскъпяване на заемите. Повечето банки определят своите лихвени нива според тези на Европейската централна банка.

Проверка на “24 часа” наскоро установи, че някои банки вече са започнали да повишават лихви по кредити и депозити. Движението засега е плавно, но се очаква още от началото на 2023 г. да има по-осезаеми повишения.

 

Стъпката, с която трезори започнаха вдигането на лихвите, засега е с около 0,2 на сто на минималните нива на лихвите по ипотечни кредити. Други от тях пък са променили методиките си за ипотечните кредити. За новоотпуснатите заеми плаващата лихва вече ще се определя с нов показател, в който влиза и едномесечният EURIBOR. Това означава, че може да има ежемесечни колебания в размера на вноските.

Д Банк е обявила, че ще замени шестмесечни я EURIBOR с показател според средните лихви по салда на депозити със срочност от 1 ден до 2 години. Това може да се отрази на всички отпуснати кредити. Някои трезори обявиха, че ще увеличат лихвите и по стари заеми в евро, защото се повиши индексът EURIBOR, с който е вързана лихвата.

 

Лихвите по депозитите също излязоха от зоната на нулевата доходност

 

Инвестбанк например вече олихвява 12-месечните стандартни сметки в левове и в евро с 0,8%. При по-дългите депозити – 24-месечните, доходността е още по-висока – 1,25%.

 

ПроКредит Банк също вдигна лихвите по стандартните срочни депозити. За 12-месечните е с 0,70 пункта, при 24-месечните – с 0,8, а за 36-месечните лихвата се вдига на 1,05%.

 

Очакванията на финансови експерти са лихвите по ипотечните кредити, които са най-проблемни при движение на нивата им, да се стабилизират до около 4-4,5% догодина. Съветът към хора, които имат стари заеми, е да проверят каква е методиката за изчисляването им и ако преценят, да потърсят консултация с банката кредитор дали се очакват промени и какви, ако EURIBOR продължава да се вдига.

 

Съветът към всеки, който тепърва ще тегли ипотечен заем, пък е да калкулира вноските си при очакваните нива от 4% и да изтегли кредит само ако може да си позволи този размер на плащания.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

13,397 млрд. лв. са събрали митниците през 2022 г., което е абсолютен рекорд досега. Спрямо 2021-а приходите са нараснали с близо […]

 
Властта

Единствената промяна в състава на кабинета на Гълъб Донев е в министерството на културата
Директор на Софийската филхармония

Президентът Румен Радев направи една, […]

 
Здраве и красота

2023-а година е втората от поредната 3-годишна кампания на Съюза за международен контрол на рака. Световният ден за борба с рака […]

 
Жълто

Рита Ора официално потвърди, че е омъжена.

32-годишната попзвезда съобщи, че двамата с Тайка Уайтити са сключили брак. Щастливата новина бе казана […]

 
 

към началото