твоята гледна точка
Пенсия и заплати във фризера до март
Автор Vnews, добавено на 30.11.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Парламентът удължи действието на сегашния бюджет

Между двете четения може да настъпят промени заради куп депутатски предложения

 

След 6-часов дебат със 127 гласа “за”, двама “против” и 90 “въздържал се” парламентът удължи действието на сегашния бюджет до март догодина. Двата “малки” бюджета – на НЗОК и на НОИ, също получиха още три месеца живот.

Така до март на 2023 г. държавата ще харчи по 1/12 на месец

по правилата на сегашния бюджет, но коригиран с актове на Народното събрание и Министерския съвет, които могат да предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

За да няма изненади обаче, парламентът удължи действието на плащания, размери и квоти, които да се запазят на нивата от 2022 г. Първият размер, който ще действа и догодина поне до март, е този на минималната заплата. Тя ще остане 710 лв. От запазването и на свой ред зависят някои социални плащания.

Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най- ниската длъжност на лицата в сектор сигурност и отбрана вече не е 380 лв., а е 710 лв. За първите три месеца на 2023 г. максималният размер на държавните парични награди за особени заслуги към българската държава и нация, както и максималният размер на присъдената издръжка, която се изплаща от държавата, ще остане също 710 млн. лв.

За да се ползват данъчните отстъпки – съответно 6000 лв. годишно за едно дете, за две – 12 000 лв., за три и повече 18 000 лв. и за деца с увреждания 12 000 лв. годишно, се въвежда правилото

това да става месечно

и да бъде ограничено до размера на данъчната основа. Отстъпката ще се ползва не само от хората с доходи от заплата, но и за тези, които имат такива от стопанска дейност, наеми и други източници.

Проблем при парите за възрастните хора няма, тъй като те се осъвременяват през юни. Дотогава минималният размер на пенсията остава 467 лв. Максималният на получаваните една или повече пенсии е 3400 лв. Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, е 247 лв.ууСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

13,397 млрд. лв. са събрали митниците през 2022 г., което е абсолютен рекорд досега. Спрямо 2021-а приходите са нараснали с близо […]

 
Властта

Единствената промяна в състава на кабинета на Гълъб Донев е в министерството на културата
Директор на Софийската филхармония

Президентът Румен Радев направи една, […]

 
Здраве и красота

2023-а година е втората от поредната 3-годишна кампания на Съюза за международен контрол на рака. Световният ден за борба с рака […]

 
Жълто

Рита Ора официално потвърди, че е омъжена.

32-годишната попзвезда съобщи, че двамата с Тайка Уайтити са сключили брак. Щастливата новина бе казана […]

 
 

към началото