твоята гледна точка
Диамантените момичета, Стоичков, Гришо и дядо Добри влязоха в учебниците
Автор Vnews, добавено на 27.11.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Ансамбълът – в урок за седмокласници, България е най-бедна в ЕС, учат в 10-и клас по “История и цивилизации”, а в 11-и сравняват стила на Вазов и Георги Господинов

Диамантените момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, победите на Гришо на корта, дядо Добри, превърнал се в най-големия дарител на църквата, успехите на Детския радиохор и световната слава на Кристо, разказът на съвременната класичка Здравка Евтимова

“Кръв от къртица”, който попадна в учебниците в САЩ

и Дания. Това са само част от знаменитите българи, чрез чиито постижения съвременният живот влиза в учебниците на поколенията Z и алфа.

Децата, родени в новото хилядолетие, все още не са получили нови учебни програми, по които да бъдат осъвременени и учебниците им. През лятото се заговори, че може да са готови за 15 септември, но политическата въртележка отложи намеренията за разработване на по-актуални програми. Въпреки това съвременни сюжети се откриват в задължителните за учениците текстове.

За урока, посветен на ансамбъла ни по художествена гимнастика, който по-късно стана първият в историята на този спорт олимпийски шампион за България, всъщност се похвали самата федерация на профила си във фейсбук. Той е влязъл в учебника по български език за 7-и клас на издателство “Клет България”. Текстът запознава учениците в последния прогимназиален клас с журналистическите жанрове. Заглавието е “Пак българки, пак златни!”.

Още един спортист като гимнастичките онагледява урока по български за текста в медиите – и Григор Димитров е в учебника на “Клет” за 7-и клас. Децата трябва да разсъждават какво е събитието, което се описва, към кого е адресирана информацията, защо е наречен “талантът от Хасково”.

В литературата за 11-и клас пък намираме стихотворението на Георги Господинов “За Вечния огън”. А тийнейджърите трябва да открият различия в стилистиката на творбите на Вазов и Господинов.

Националният отбор по художествена гимнастика е и в учебника по “Човек и общество” за 4-и клас на “Просвета”. Урокът е за българските постижения в световната култура. Там са и Христо Стоичков, цигуларят Веско Ешкенази, певицата Йълдъз Ибрахимова и хорът “Мистерията на българските гласове”.

Още един спортист като гимнастичките онагледява урока по български за текста в медиите – и Григор Димитров е в учебника на “Клет” за 7-и клас. Децата трябва да разсъждават какво е събитието, което се описва, към кого е адресирана информацията, защо е наречен “талантът от Хасково”.

В литературата за 11-и клас пък намираме стихотворението на Георги Господинов “За Вечния огън”. А тийнейджърите трябва да открият различия в стилистиката на творбите на Вазов и Господинов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

13,397 млрд. лв. са събрали митниците през 2022 г., което е абсолютен рекорд досега. Спрямо 2021-а приходите са нараснали с близо […]

 
Властта

Единствената промяна в състава на кабинета на Гълъб Донев е в министерството на културата
Директор на Софийската филхармония

Президентът Румен Радев направи една, […]

 
Здраве и красота

2023-а година е втората от поредната 3-годишна кампания на Съюза за международен контрол на рака. Световният ден за борба с рака […]

 
Жълто

Рита Ора официално потвърди, че е омъжена.

32-годишната попзвезда съобщи, че двамата с Тайка Уайтити са сключили брак. Щастливата новина бе казана […]

 
 

към началото