твоята гледна точка
Черният петък на Борисов с отстъпки на кило е за 60% българи, бесни на политици егоисти *
Автор Vnews, добавено на 24.11.2022 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

С маневрите си лидерът на ГЕРБ не показва страх (въпреки че това му е присъщо), а доказва, че е най-опитното политическо животно – усети кой е еднакво ценният и опасен партньор. Това са избирателите, а не Кирил Петков, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, дори не и Стефан Янев

Бойко Борисов тия дни дразни много свои привърженици и противници, провокира някои да му дават публично съвети или да ожалват депутатите му, които един ден са призовани от него да гласуват едно, а на следващия – да се откажат от същото.

Хаотичните (на пръв поглед и донякъде) действия на лидера на ГЕРБ не са изненада за тези, които следят как това политическо животно оцелява в партийната джунгла десетилетия.

Борисов играе за тези близо 60% от българите, които не искат четвърти извънредни избори и са бесни от (без)действията на пратениците си в парламента, които ги тласкат пак към урните през март – независимо дали ще го правят с хартиена бюлетина, или с машина.

Тогава при всички случаи тези 87 634 избиратели, които наказаха през октомври с “Не подкрепям никого”, вероятно ще станат повече. И от 4% – което си беше силен знак за проблем с доверието, може да станат двойно, тройно повече.

Борисов пръв

разбра сигнала на социолозите и политолозите, че който първи каже “Отиваме на избори”,

ще отнесе най-сериозния гняв на българите.

Два сюжета на политиците се пресичат – към познатия с маневрите за съставяне на правителство се добави с взривоопасна енергия спорът за връщането на хартиената бюлетина.

Да разсъжаваме накъде ни води това?

1. Точно преди седмица правната комисия в парламента заседава цяла нощ и реши с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС, че вотът ще е смесен – с хартия и машина.

Дни наред това бе централна тема в държавата, кипнаха бурни страсти.

Искат да откраднат изборите, заподозря съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Според шефа на ПГ на ПП Андрей Гюров това си било “покушение срещу демокрацията”, нарече трите партии “хартиената мафия”.

“Мафията напуска залата”, върна етикета към “Промяната” и ДБ председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, когато тези две политически сили излязоха от парламента.

Те организираха (донякъде скромен въпреки заявките за друго) протест пред Народното събрание в петък. После в опит да стане по-видим протестът продължи и пред БНТ, където вървеше “Панорама”. Видимо стана в крайна сметка само, че зам.-шефът на ДПС и на парламента Йордан Цонев има подобаващ работен кабинет в дома си, от който заради обсадата той се включи в предаването.

Рязко охладняха чувствата между ПП и БСП, които иначе си партнираха добре в кабинета на Кирил Петков. Зам.-шефът на ПГ на БСП Георги Свиленски видя истерия у бившите си партньори и заподозря, че не е случаен страхът им от връщането на хартията.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче още в петък каза, че партията е готова на отстъпки по част от приетите от правната комисия промени.

Без отстъпка обаче за основното – връщане на хартиената бюлетина

В неделя предложи седмица разговори пред камери за изборните правила и ги обвърза с възможностите да се създаде правителство с ясно разписана програма със срокове и задължения на всеки участник.

А в понеделник Борисов каза: Основната цел пред нас е да направим правителство, а не Изборен кодекс. Независимо с кой мандат ще се случи това, истинският разговор трябва да е за редовно управление и парламент във време на война,безпаричие и опасност от ядрена война.

2. След нощното заседание на правната комисия в парламента изглеждаше сякаш всякаква възможност за мнозинство зад кабинет пропада.

6 дни по-късно страстите са се успокоили, ПП и ДБ се върнаха в залата. И обявиха, че

имат готовност заедно да работят за правителство на малцинството,

ако вторият мандат дойде при “Промяната”. Разбира се, знаят, че такова правителство ще е крехко като стъкло, ако няма минимално съгласие от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Което накара Слави Трифонов саркастично да напише: “Ще чакат подкрепа от човека, когото наричат мафиот и когото арестуваха. Но когото всъщност много обичат.”

Всъщност съдбата на ИТН на Слави е фаталният модел, който големите в парламента се опитват да избягнат.

На изборите през юли 2021 г. ИТН стана първа сила с 24,08% и 657 000 гласа. Това, което ги свлече зрелищно по улея надолу – 9,52% и 249 700 гласа през ноември 2021 г., и 3,83%, 96 000 гласа и участта на извънпарламентарна партия на изборите на 2 октомври, бе според повечето наблюдатели –

неуспехът на Слави да състави правителство

след изборите миналия юли и да убедят обществото, че не носят те отговорност за поредния предсрочен вот.

Политолози сега са убедени, че всичко, което се случва, е подчинено на обща логика: и ГЕРБ, и ПП, и БСП не искат да остане у тях “Черния Петър” – да оставят впечатление, че те са виновни, че отиваме пак на избори през март.

Защото близо 60% от българите действително не искат четвърти поред избори (според проучване на “Галъп”).

Като човек със силен политически инстинкт и огромен опит, Бойко Борисов разбира, че за хората темата за това как ще се гласува е далечна – много по-близка и осезаема е тази за енергийните сметки и за растящите цени в магазина.

Компромис върна депутатите в залата: брои се хартията, но се запазва и флашката като контрола

На следващите парламентарни избори – още напролет или по-късно, пак ще се гласува масово с хартиена бюлетина.

Може и на машина, но разписките от устройствата вече ще са бюлетина от машинно гласуване и ще се преброяват от секционната избирателна комисия заедно с хартиените бюлетини, като данните влизат в един общ протокол.

Информацията от флашките на машините (които сега даваха резултата веднага след края на изборния ден) няма да се отчита при броенето в нощта на вота. Но флашките все пак ще се прилагат към резултатите в протокола, за да има повече гаранции срещу фалшификации.

Този компромисен вариант договориха партиите в сряда след 3 тежки заседания на Председателския съвет на Народното събрание. Това върна в пленарната зала “Промяната” и ДБ, които обявиха бойкот, докато БСП не изтегли промените за хартиената бюлетина и приетите покрай нея още над 70 поправки.

Очакваше се след заявените отстъпки от Бойко Борисов да се направи комисия, която отново да огледа Изборния кодекс, но в крайна сметка партиите неочаквано го включиха като извънредна точка в дневния ред на парламента още за днес. Предложението било подкрепено от 5 политически сили.

Решението изненада, след като лидерът на ГЕРБ във вторник говори за отлагане на темата до постигане на разбирателство за правителство.

Още миналата седмица, след инфарктното близо 18-часово заседание на правната комисия, на което поправките бяха приети през нощта, Борисов даде заден за част от текстовете, внесени от ГЕРБ. Но не и от хартиената бюлетина. Категорично и БСП отказа да я изтегли.

Отстъпките, които всички ще направим, са за гласуване с максимално удовлетворение на всички предложения. Постигнахме един баланс, обясни шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, след като на няколко пъти ръководствата на групите вчера се затваряха за дълги заседания.

Кой за какво отстъпи?

ГЕРБ изпълни заръката на Борисов и се отказва да премахва район “Чужбина”, да вдига от 40 на 100 заявленията за откриване на секция навън, както и изобщо да падне машинното преброяване. Но подкрепяме в мнозинство възможността българите да избират начина, по който ще гласуват чрез въвеждането на смесения вот, категорична бе Атанасова.

Разписките от машините вече ще са освен с QR код, но и на специална хартия, защитена така, че да не може да се манипулира или отпечатва другаде. Броенето на бюлетините от СИК ще става под видеонаблюдение и чрез записване и запазване на записите – така, както настояваше “Възраждане”. Но с въвеждането му отпада идеята на ДБ за специални преброителни центрове.

Христо Иванов и депутатите му обаче получиха друга отстъпка от ГЕРБ – запазването на превърнала се в мистична флашка, на която да се записват сумарните резултати от машинния во. Тя ще се предава на РИК, “Информационно обслужване” и ЦИК.

Със запазване и на флашката се надграждат контролът и доверието в изборния процес – ако има оспорване на някакъв вид избори или в някоя секция, да има два вида носители – единият да бъдат данните от машинното гласуване, но и възможностите за съдебен контрол на всички открити бюлетини, обясни Атанасова.

И още едно предложение на ДБ бе прието – ще има звено в ЦИК, което да обслужва само въпросите, свързани с машинното гласуване. Пак по тяхно предложение ще бъде направен достатъчно достъпен и отворен кодът на машините и със заявление до ЦИК всеки ще може да получи информация.

Отпада тъмната стаичка, гласуването ще се извършва само зад параван, както настоява БСП.

След като партиите договориха компромисните текстове в Изборния кодекс, стана ясно, че изобщо няма да се стигне до предложението на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” за временна комисия, която да обсъди в рамките на месец промените в Изборния кодекс. Това не е законосъобразно, една временна комисия не може да ревизира вече взети решения от постоянна, обясни Десислава Атанасова.

*Публикация на в. „24 часа“Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Следобед, главно над източните и планинските райони, ще се развива купеста облачност, но ще бъде без валежи. В североизточната половина от страната ще духа слаб […]

 

Днес над югоизточната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места интензивни, придружени […]

 

Предиобед днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има над Североизточна България, където на отделни […]

 
 

към началото