твоята гледна точка
„Хартиените“ F-16 предизвикаха нов скандал в парламента
Автор Vnews, добавено на 23.11.2022 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Обвиненията за разписване на празни чекове за „хартиени“ самолети отново се разпалиха в парламента. Повод за поредните скандали по темата се оказа инвестирането на парите, преведени за F-16 към САЩ. По предварителен план като първа точка от дневния ред бе одобрението на споразумение за сметка между Министерството на отбраната и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Сметката е свързана с изпълнението на договорите за доставка на новите 8 самолети F-16 Block 70.

Румен Гечев от БСП цитира писмо на Росица Велкова, тогава зам.-министър на финансите, след среща във Вашингтон. Тя докладва, че американската страна не е проявила склонност да дискутира условията за придобиването и плащането на новите изтребители. Представителите на американската страна не дали „приемливи, състоятелни и логични мотиви за увеличение на цените“. Социалистът припомни, че само за няколко месеца САЩ едностранно са увеличили сметката с 200 млн. долара, а българската страна не е реагирала – срещата завършила без приемлив за България резултат. И обвини делегацията, че само е отишла на екскурзия до САЩ.

Според Гечев има опасност от средата на следващата година да останем без бойни самолети заради това, че нашите партньори не могат, не доставят, или не искат да доставят първите осем самолета.

Ценните книжа на американците са ниско рискови, призна Гечев, но отбеляза, че не може да сравняваме бюджета на МО с този на САЩ. Българските данъкоплатци започват, макар и скромно, да плащат държавния дълг на САЩ, предупреди той във връзка с намерението за споразумение. И посочи, че документът предвижда 1,5% доходност. „При какви условия нашата държава ще плаща нашия държавен дефицит като при нас са 5 процента. Тази сделка е неизгодна, договорът е унизителен за държавата. За огромно съжаление, точка по точка се оказахме прави в предупрежденията си“, посочи депутатът от БСП.

Гечев припомни, че още в началото на 2020 г. първите 550 млн. са преведени на „Локхийд Мартин“. „Тук не се казва 15 долара ли са останали по сметката. Нищо не е останало. БНБ може да гледа с бинокъл как са останали 20 долара по сметката. Няма ги парите, които сме дали, за да покриваме американски дългове, но идват плащанията за България по наши дългове“, предупреди той.

Николай Дренчев от „Възраждане“ също се възмути от безумния начин за закупуване на първите осем машини. Ние де факто закупихме едно обещание, че евентуално някога нещо ще получим, заяви той. Според него принуждават МО да поеме „абсолютно неестествена функция да работи спекулативно с пари, които са взети от данъкоплатците да финансират американската икономика и техния външен дълг“. „Това е поредното извиване на ръце, поредната гавра с финансите, авиацията и отбраната ни“, ядоса се депутатът. Най-лошият сценарий, който той не изключва, е когато има катаклизъм за американските ценни книжа, да се окаже, че не само нямаме самолети, а и пари за тях.

Атанас Славов от ДБ обаче обори позициите на БСП и „Възраждане“ като нарече аргументацията им парадоксална. „Едни пари, милиард и няколко стотин милиона са в доверителна сметка, никой не оперира с тях, следователно инфлацията ги изяжда. В същото време ако компенсираме инфлацията с тези лихви, това е проблем“, преведе той аргументите им. Според него се предлага да се възползваме от инвестиционното намерение, да имаме лихви и вместо да губим, да компенсираме инфлацията. Ставало въпрос за десетки милиони, които биха увеличили преведените пари. Славов изтъкна, че вече бил произведен първият самолет. В рамките на месеци първите възложители ще започнат да получават самолети, а след това и ние, посочи той.

Дренчев обаче го контрира, че инфлацията не би трябвало да изяжда парите, договорени за конкретна сделка. „Тези пари са отделени за нещо, което би трябвало да е ясно колко ще струва, макар да не е ясно кога ще дойде. Проблем е рискът, който ще се носи и опасността да платим за тези чертежи, които се именуват самолети. Докато дойдат, ще минат още много години. Кой носи риска ако има катаклизми на финансовите пазари и тези пари вместо да нарастват, намаляват? Трябва да сме консервативни“, настоя депутатът от „Възраждане“ И призова да не продължаваме да задълбаваме в погрешни ходове в тази посока.

Христо Гаджев от ГЕРБ посочи, че е минала година и половина от сключването на договора за купуването на самолети. Това е третото вкарване на споразумението в НС. БСП в управлението е подкрепила този законопроект, вече не го подкрепя, атакува той социалистите, които бяха част от предния кабинет, внесъл договора само преди няколко месеца, в края на падането им власт. От това „мотане“, три пъти внасян този законопроект, само губим. Според него парите просто ще бъдат преместени във влог в банка, за да имат ликвидност. Имало възможност България да получи пари от нещо, което е платила, а вече сме загубили ползи от 20 млн. лв.

Румен Гечев обаче контрира и попита какво са направили ГЕРБ през 2019 г. или първите месеци на 2020 г. – никой не е открил такива сметки, макар парите да са преведени. И заподозря, че със „жалки проценти“ се опитваме да минимализираме огромните си загуби. От сметката на Пентагона са прехвърлени 550 млн. на „Локхийд Мартин“ и не е ясно колко пари са останали още. На хвалбите, че вече е произведен F-16, Гечев посочи, че фирмата била радостна, че тепърва боядисва самолета, а преди нас чакат Бахрейн и Словакия и не е ясно кога ще получим машините.

Цончо Ганев от „Възраждане“, макар да подкрепи позициите на Гечев, се хвана за обвиненията от Христо Гаджев и поиска потвърждение, че хората, които „правят кампанията си с едни тези“, говорят едно, а после предлагат друго. Повод бяха заявките на БСП срещу купуването на нови осем F-16 и подкрепата им за такива като част от бившия кабинет. Депутатът от ГЕРБ обаче уточни, че е имало такъв законопроект, но не е влязъл в МС, ратификацията на споразумение за сметките обаче е влязла в парламента. Бившият социален министър Георги Гьоков отрече да са съучастници в този процес. „Изкарват ни едва ли не, че БСП е участвала във внасянето на това ратифициране. В последните 2 заседания на МС не участвахме, защото министър Драгомир Заков повдигна този въпрос“, посочи той. Гаджев обаче извади стенограма от Министерския съвет, на която пише, че четиримата представители на БСП са присъствали на заседание, на което е приета ратификацията за инвестиционната сметка.

В крайна сметка споразумението мина – 148 бяха за, 45 – против, 5 въздържали се, а Христо Гаджев предложи законопроектът веднага да мине и на второ четене. Предложението мина и на второ четене като против бяха само депутатите от БСП и „Възраждане“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

Проф. Николай Габровски е номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС – първата по численост парламентарна […]

 

От 1 януари 2023 г. спира помощта от 25 ст. за литър гориво и ще се изработва нов механизъм за целево […]

 
 

към началото