твоята гледна точка
За втория етап на санирането ще се кандидатства до 31 декември 2023 година
Автор Vnews, добавено на 22.11.2022 година, в категории: Вести, Коментари (0)

За втория етап на програмата за саниране по плана за възстановяване и устойчивост ще може да се кандидатства до 31 декември 2023 г. Това е записано в насоките за кандидатстване, чийто проект бе публикуван в понеделник за обществено обсъждане.

Както и за първия етап, в който може да се кандидатства най-късно до 31 март 2023 г., парите за саниране са предвидени за жилищни блокове с минимум 4 апартамента, които са проектирани преди 26 април 1999 г. Разликата е, че във втория етап е предвидено 20% от разходите да се поемат от самите собственици на жилища.

Общата сума за втория етап е 282,470 млн. лв., но тя може да се увеличи, ако от първия останат неизразходвани средства. За първия етап са предвидени 1,1 млрд. лв., като тогава хората ще получат 100% от необходимите средства.

И в двата етапа от кандидатите се очаква сами да поемат предварителните разходи за изготвянето на техническо и енергийно обследване, технически паспорт на сградата и други. Обитателите на жилищни блокове, които се класират, ще си възстановят впоследствие направените харчове, като единствената разлика между двата етапа е, че във втория ще трябва да платят и 20% от общите разходи за санирането.

Кандидатстването става през местната община, с която трябва да се сключи договор за партньорство. Документите в МРРБ ще подава общината, която е натоварена и с дейностите по избор на фирма за санирането, ако блокът бъде одобрен.

Според критериите за оценка и във втория етап кандидатите могат да съберат максимално 140 точки.

Критериите са общо шест: какъв процент спестяване на енергийното потребление ще се получи след изпълнението на мерките, какво е очакваното годишно намаление на емисиите въглероден двуокис, каква е икономическата ефективност на инвестицията, т.е. съотношението на необходимите пари към всеки спестен киловатчас, целесъобразността на инвестицията, т.е. колко самостоятелни жилища има в сградата, нивото на ангажираност на съсобствениците на жилища, т.е. какъв процент от тях са гласували “за” санирането, и шестият е ниво на подобряване на инфраструктурата, т.е. ще има ли и други подобрения на средата около блока.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

Проф. Николай Габровски е номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС – първата по численост парламентарна […]

 

От 1 януари 2023 г. спира помощта от 25 ст. за литър гориво и ще се изработва нов механизъм за целево […]

 
 

към началото