твоята гледна точка
Знаците, които подсказват, че може да правите хипертонична криза
Автор Vnews, добавено на 22.11.2022 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

При високо артериално налягане предписаните лекарства се пият редовно, а не само “като вдигна кръвното”

Нямам никакВи симптоми, значи няма причина да се притеснявам за кръвното си налягане.

Митът е един от многото заблуди за сърдечносъдовото здраве, но нещо като пръв сред равни. Убедените, че хипертонията ще ги извести за себе си с ясен сигнал, може да осъзнаят грешката си чак в спешното отделение. Високото кръвно рядко предизвиква симптоми в сивия период, през който реално сериозно уврежда здравето на човека. Затова в основата на всички следващи неприятности е пропускът да се убедиш, че и по медицинските критерии артериалното ти налягане е в желаните граници.

За хипертония се говори при стойности от 140/90 мм живачен стълб и нагоре, ако не са инцидентно събитие. Според повечето кардиолози е най-добре да държим кръвното под 120 на 80. А за ниското налягане обикновено казват да не се тревожим, защото няма да умрем от това.

Опасно е високото налягане, което кръвта създава върху артериите, докато преминава през тях. Ако човек не се лекува, с времето хипертонията може да причини сериозни здравни усложнения, като сърдечни заболявания и инсулт.

Мнозина вярват, че високото кръвно предизвиква симптоми като тилно главоболие , световъртеж, замайване, изпотяване, зачервяване на лицето, нервност.

Кардиолозите  са скептични, че това са общовалидни сигнали. “Баналната” хипертония, наричана разговорно лека или умерена, често не причинява нито един от тези проблеми. Те може да бъдат сигнал за по-сериозно състояние като хипертонична криза с налягане от 110/180 и нагоре.

l Силно главоболие

l Кръв от носа

l Болка в гърдите

l Тежест и/или болка в гърба

l Задух

До сериозни сърдечносъдови проблеми може да не се стигне, ако човек знае какво е състоянието на сърцето и кръвоносните му съдове и при влошени показатели се лекува.

Първата стъпка е да бъде информиран, или както лекарите казват, да си знае кръвното налягане. Голяма грешка при установена хипертония и предписани лекарства е медикаментите да се вземат “при нужда”. Това е основа на много мразената от кардиолозите фраза: “Да, пия си лекарството, РЕДОВНО когато вдигна кръвното.” Подходът е тотално сбъркан и съдържа потенциал контролът върху артериалното налягане да бъде периодично изпускан. При вариране на високото кръвно в широки граници пиковете могат да бъдат животозастрашаващи.

Много важно условие за добро качество на живот и по-лесно поддържане на налягането в прицелни граници е здравословният живот.

Лекарите съветват с профилактика да се стремим да си спестим такива върхове.

Високото кръвно провокира главоболие или кръвотечение от носа при хипертонична криза – състояние на екстремно повишаване на налягането, което изисква спешно търсене не медицинска помощ.

Замайване или световъртеж също не е типично известие за “средно” високо кръвно. По-скоро е в характеристиката на неврологични състояния или сериозен сърдечносъдов инцидент. Във връзка със замайването има особеност, но в противоположна посока. Кардилозите обикновено предупреждават пациентите, които лекуват, че някои лекарства за понижаване на кръвното могат да причинят като страничен ефект замаяност.

Сама по себе си хипертонията не предизвиква и зачервяване на лицето, шията и гърдите. Това може да се случи в ситуации на временно повишаване на кръвното налягане и поруменяване на лицето като последица от стесиращо преживяване.

Просто е: човек да не се увлича по солено, мазно, сладко; да се движи поне по половин час на ден; да не седи без прекъсване повече от час; да не пуши; да намери своите успешни начини за справяне със стреса.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

Проф. Николай Габровски е номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС – първата по численост парламентарна […]

 

От 1 януари 2023 г. спира помощта от 25 ст. за литър гориво и ще се изработва нов механизъм за целево […]

 
 

към началото