твоята гледна точка
Започна плахо вдигане на лихви по кредити и депозити
Автор Vnews, добавено на 22.11.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Част от банките са започнали да повишават лихви по кредити и депозити. Засега с малки стъпки, но се очаква през следващата година тенденцията да се засили. Според БНБ през първото тримесечие на 2023 г. ще има по-осезаеми повишения.

ЦКБ е повишила с 0,2 процентни пункта минималните нива на лихвите по ипотечни кредити. Но пък клиенти с издадена дебитна карта или осигуряващи се в пенсионен фонд и такива със застраховка в дружества от една и съща група с банката получават отстъпка от 0,2%.

Промяна в методиката е направила ПИБ за ипотечните кредити. Плаващата лихва вече се определя с нов показател, в който влиза и едномесечният EURIBOR. Промяната важи за новоотпуснати кредити.

И при ДБанк има нова методика за лихвата – шестмесечният EURIBOR е заменен с показател според средните лихви по салда на депозити със срочност от 1 ден до 2 години. При ОББ има повишение с 0,11 процентни пункта на лихвите по ипотеки за нови клиенти. Освен това няколко банки вдигнаха лихвите по стари заеми в евро заради повишение на индекса EURIBOR, с който е вързана лихвата.

При потребителските заеми банките засега са по-пасивни, показват наблюденията на “Моите пари”.

При депозитити лихви са вдигнати при Инвестбанк – за 12-месечните стандартни в левове и в евро е станала 0,8%. При 24-месечните е 1,25%. За онлайн депозита лихвата е вдигната с 0,05 процентни пункта.

ПроКредит Банк обяви увеличение на лихвите по стандартните срочни депозити. За 12-месечните е с 0,70 пункта, при 24-месечните – с 0,8, а за 36-месечните лихвата се вдига на 1,05%. (24часа)Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

Проф. Николай Габровски е номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС – първата по численост парламентарна […]

 

От 1 януари 2023 г. спира помощта от 25 ст. за литър гориво и ще се изработва нов механизъм за целево […]

 
 

към началото