твоята гледна точка
ДПС: ПП предложиха сделка, ако не подкрепим хартиената бюлетина
Автор Vnews, добавено на 18.11.2022 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Любопитни факти около избора на председател на 48-ото НС излязоха наяве покрай споровете за връщането на хартиената бюлетина.

От ДПС са получили оферта от „Продължаваме Промяната“ още на старта на 48-ото НС, за да не подкрепят промените в Изборния кодекс, предложени от БСП. В замяна от ПП са обещали да „подпомогнат“ избора на председател на парламента. Това разкри Йордан Цонев от парламентарната трибуна.

„Панаирът, който се разиграва от вчера в българското Народно събрание от две от парламентарните групи на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, всъщност започна още в деня на откриването на НС. Да ви информираме, за да сте наясно със ситуацията. Панаирът се нарича Изборен кодекс, според тях. Още, когато целият български народ гледаше как парламентът вкарва страната в конституционна криза като не може да избере председател и да продължи от първото в следващото заседание и да се конституира като 48-мо НС, тук започнаха оферти“, заяви Цонев.

Офертите бяха отправени от ПП, че ще подпомогнат избора на председател, ако ние от ДПС оттеглим подкрепата си от законопроекта на БСП за промяна на изборния кодекс“, заяви Цонев.

Тази оферта е получена лично от Йордан Цонев от съпредседателя на ПП Кирил Петков.

„Ако смята, че лъжа, да заповяда тук в залата и да ме опровергае„, призова Йордан Цонев съпредседателя на „Продължаваме Промяната“.

„Панаирът и пазарлъците започнаха още тогава. Защо им е толкова важно на ПП изборният кодекс да не бъде пипан, се питат всички тука в залата“, заяви Цонев.

В петък парламентът започна работа с два часа закъснение и чак от третия опит да събере кворум.

От 240 депутати, 155 души се регистрираха и така НС пристъпи към редовния парламентарен контрол. 

В пленарна зала липсват депутатите от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

При първия опит заседанието на Народното събрание не можа да започне, тъй като в пленарната зала се регистрираха 89 народни представители.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев даде почивка до 9:35ч.

В залата липсваха главно депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

След почивката бе направен втори опит да бъде събран кворум, той също бе неуспешен. От 240 депутата се регистрираха едва 92-ма от тях.

„Да кажа за протокола: желание за работа имат парламентарните групи на ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“ и „Български възход“. Останалите засега нямат такова желание. Следващата регистрация след половин час“, обяви председателстващият Народното събрание Йордан Цонев. 

Направете усилия за връщане на здравия разум, в противен случай парламентът ще спре да работи, обяви по-рано на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Може да направите математиката. Ако има 89 човека в залата, не е защото липсва „Демократична България“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. По думите му подходът с отсъствието от пленарна зала е правилен, защото без това „нямаше да спрат“.

Това нещо, което те направиха среднощ – с ботуш да взривят целия изборен процес – трябваше да бъде спряно, уточни Иванов. Те не посмяха да внесат законопроекта днес за разглеждане, но все още не са изтеглили текстовете, посочи той. Очевидно е, че трябваше да се прибегне до крайни мерки, за да се върне някакъв здрав разум в целия процес, каза Иванов.

Иванов отбеляза, че по време на среща с ГЕРБ е призовал три пъти да не се форсира процесът с Изборния кодекс.

Искрен Митев (ПГ на „Продължаваме Промяната“) определи невлизането в зала като политически ход, демонстрация. Ние видяхме, че целта на Народното събрание до този момент е била да се направи хартиената бюлетина, допълни той.

Въпреки всички аргументи, които „мнозинството на хартиената бюлетина“ се опитва да изложи пред обществото, за нас не е ясно защо това трябваше да се случи в 18-часово заседание, посочи Митев. По думите му това показва, че има някакъв мотив, който не се представя.

Ние отказваме да участваме в дебати, докато не стане ясно каква е причината хартиените бюлетини да трябва да бъдат най-важното нещо в Народното събрание, заяви Митев.

Очевидно е, че някои от парламентарно представените партии, съответно техните групи, имат необходимост от още време и консултации да си уточнят позицията, да преценят какво да правят, каза лидерът на „Български възход“ Стефан Янев. 

Ние, гледайки отстрани и не знаейки те какво правят, трябва да изчакаме да чуем тяхната позиция, допълни Янев. Попитан дали хартиената бюлетина ще се окаже „препъникамък“ за правителство, той отговори с „нека да изчакаме все пак, всяка тема може да се окаже „препъникамък“ и в същото време всяка тема може да бъде преодоляна с диалог“.

Мисля, че има шанс, има начин за водене на диалог, показват го партиите до момента в работата си, каза още Янев.

В тази зала, днес, е категорично ясно кой иска да работи за държавата, да търси решение за българските граждани и кой иска бързи избори, да няма стабилност, да няма еврозона, да продължат да растат цените на горивата. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация от парламентарната трибуна след като депутатите събраха кворум и започнаха работа.

Отговорът е само един – тези, които докараха държавата ни до състояние, в което се намира сега, до пропаст, обяви тя. И, по думите й, ако твърдят по кулоарите, очевидно като временни посетители, че общественият дебат е „вълшебната флашка“, започваме да изпитваме още по-сериозни съмнения дали тя им осигурява изборни победи, защото и с машините, и с бюлетините гласуват хора, посочи Атанасова.

След като заседанието започна от третия път, се оказа, че служебният министър председател Гълъб Донев няма да присъства на парламентарния контрол поради „неотложни ангажименти“. Това стана причина за поредното напрежение в залата.

„Служебният министър-председател на Република България днес няма да дойде в пленарна зала, за да отговори на поставен от мен, Георги Свиленски и Христо Проданов изключително важен въпрос по отношение на една много съмнителна сделка, която се е случила с един имот от 700 кв. в София.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев по време на парламентарния контрол.

От трибуната на Народното събрание той обясни, че според тези съмнения държавата е ощетена с близо 2 млн. лева. „Искаме отговор и то бързо на този въпрос, защото в тези кризи, в тези предизвикателства, пред които е изправена държавата, 2 млн. лева ощетяване за нея е една измама. Ако е така, премиерът трябва да е тук, за да отговори каква информация е получил, какво е установила проверка, каквато трябва да е назначил, след като сме пуснали въпроса. Но ние днес явно няма да получим отговора“, коментира той във връзка с отсъствието на Гълъб Донев.

В тази връзка Иван Ченчев направи следното предложение:

„Докато служебният министър-председател не дойде в зала и не отговори на този въпрос, да се спрат всички разпоредителни сделки.“

По повод информацията, че отсъствието на Гълъб Донев е свързано с неотложни ангажименти, социалистът заяви: „Уважаеми г-н министър-председател, неотложните Ваши ангажименти са тук, в залата на Народното събрание.“

Иван Ченчев призова председателят на парламента да извика служебния министър-председател незабавно да дойде и да отговори.

За нас от коалиция “БСП за България“ има три важни въпроса за решаване в момента в Народното събрание, гласи декларация на парламентарната група, прочетена от трибуната на НС от лидера Корнелия Нинова.

Това са:

Приемане на бюджет за 2023 г., с който да ви осигурим спокойна зима, повишени доходи, които компенсират инфлацията, спокойствие за българската икономика, за да работи и произвежда и БВП и да не освобождава хора от работа.

На второ място – приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които гарантират инвестиции и развитие на България за години напред.
Трето – разумни разговори за съставяне на правителство. Редовно, с програма и перспектива.

Това, което ви казвам не са просто думи от трибуна. Най-важното си остава бюджетът, доходите на хората, борбата с неравенствата и с бедността. Ето как тези думи са и свършена работа. Ние, депутатите от “БСП за България“ внесохме преди месец, на 19 октомври 2022 г. Не сега, откакто се вихри този истеричен скандал за изборните правила, а преди месец. Следното:

Кодекс за социално осигуряване, което представлява увеличаване на майчинството за втората година от 710 на 850 лв.

Закон за семейни помощи за деца, който представлява помощ от 300 лева за децата от втори, трети и четвърти клас и еднократна помощ на майки, които са се осигурявали в последните две години от работните си места, при раждане на дете, която представлява 10 минимални работни заплати.

Закон за предучилищно и училищно образование – безплатни учебници и помагала за деца от 1 до 12 клас.

Кодекса на труда – увеличаване на минималната работна заплата, която да стане 50% от средната за страната. На този етап това е 850 лв.

Закон за социално осигуряване – преизчисляване на пенсиите със средноосигурителен доход от 2021 г.

Наказателен кодекс – увеличаване на наказанията и на лишаване от свобода, и на глоба, конфискация на имущество на онези, които прекарват през граница или благоприятстват мигрантския поток.

Закон за доходите на физическите лица – до 26 години младите хора да бъдат освободени от данък върху доходите, тоест данък върху заплатите.

Необлагаем минимум от 504 лв., който е прагът на бедността.

Това е лицето на Българската социалистическа партия, не само в този парламент, години наред. Социалното, чувствителното към бедни, млади, деца, студенти, майки, работници и работещи бедни на минимална заплата и възрастните които са най-уязвими в тези трудни моменти.

Неслучайно казах, че това е внесено преди един месец. Мислите ли, че има движение по тези закони? Мислите ли, че най-важният приоритет на БСП е Изборният кодекс? Направете си сами извода. Внушенията, че с отварянето на Изборния кодекс сме отворили войни и блокираме работата на парламента, са пълна лъжа.

Има един също толкова важен въпрос от вчера. Всичко това отправям към колегите от “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“. Години наред правителства от всички цветове, в единомислие се борихме България да влезе в Шенген. Вчера, по предложение на Българската социалистическа партия, парламентът прие декларация за това, че настояваме, изпълнявайки изискванията, да бъдем равни с другите народи и да влезем и ние в Шенген. Закичилите си с проевропейски и демократични партии “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ не подкрепиха тази декларация. Всичко социално, което ви изброих, и което беше знамето на предизборната програма на колегите, което беше условие за преговори на правителство в 16 точки, е загърбено. Колегите от “Продължаваме промяната“ в социална комисия предложиха да отпадне гледането на закона за 300 лева на дете, което тръгва на училище. Това било лицемерие. Социалният етикет, проевропейският поглед, всичко било лицемерие. Лъсна сега истината. Тези действия нямат никакво значение, единственото важно за тях е машината и флашката.

Хвърля се върху БСП обвинение, поставят се ултиматуми, тропа се по масата, поставят се условия за разговори за кабинет. Стигна се дотам в демократична България да се казва, че трябва с решение на българския парламент да бъде принудена една парламентарна група да си оттегля законопроектите. Предлага ни се диалог с ултиматум – няма такова нещо в света. Към кого поставяте ултиматум, уважаеми колеги? Към 47% от българските граждани, които искат да гласуват на хартия срещу 48%, които искат да гласуват на машина? Поставяте ултиматум към демокрацията, към правото на избор – най-висшето и демократично право в една държава. Поставяте ултиматум на европейския правов ред, защото никъде в Европа не се гласува на машини, а там, където се гласува, вече беше отречено, поради съмнения в резултата.

Сега знам какво ще чуем, чуваме го в последната една седмица – БСП се отметна, БСП предлагаше машините, БСП напускаше парламента заради машините, а сега се отмята, заради статуквото ДПС и ГЕРБ. Да припомня на онези, които са забравили – БСП предложи през 2019, през 2020 гласуване на машини и хартия – смесено. БСП никога не е внасяла законопроект за пълно машинно гласуване. Не лъжете хората.

Полагаме усилия изборният процес да бъде прозрачен и да гарантира честност. Да има видеонаблюдение, да се броят бюлетини през камера, да няма тъмна стаичка, където да се правят измами. С една основна цел – гарантиране правото на всеки, по избор да гласува така, както иска – свободно и този глас да бъде отчетен така, както е подаден. Искаме справедлив, прозрачен изборен процес и резултат отчетен само по волята на народа, а не по волята на този, който държи флашките и кодовете към софтуера.

Не приемаме диалог с ултиматуми. Няма да оттеглим законопроекта. Диалогът трябва да се състои тук. Всеки има право на своето решение, но трябва да го изрази тук и да го аргументира. Нека се срещнат аргументите, да реши мнозинството и да прецени българският народ. Особено ултиматуми към половината от българското общество категорично отхвърляме. Заставаме на страната на свободния избор, заставаме на страната на хората – така, както те желаят. Половината искат хартия, половината искат машини. Най-демократично е да дадем възможност и на двете части да изразят свободно волята си и да изберат кого искат да ги представлява в парламента и да води България напред.

От „Български възход“ също излязоха с декларация.

Ние не смятаме, че сега е времето за промени в изборното законодателство. Това заяви Александър Николов в декларация от името на парламентарната група „Български възход“ (БВ). Този парламент, колкото и да е фрагментиран, носи отговорност пред българското общество да състави мнозинство, да излъчи правителство и да поеме отговорност за даден период от време, посочи депутатът и допълни, че такива са и очакванията на мнозинството на българските граждани.

Николов заяви, че чертаенето на червени линии в обществото трябва да спре. Ние сме за запазване на машинното гласуване като форма на избор, не подкрепяме връщането към смесеното гласуване чрез хартиената бюлетина, както и не подкрепяме предложенията, които ограничават възможностите и правото на избор. Не подкрепяме закриването на Обществения съвет, не подкрепяме отказа от район „Чужбина“, добави депутатът. В декларацията се посочва, че към настоящия момент връщането на смесено гласуване носи риск от опорочаване на свободната воля. Хартията не гарантира честен вот в нашата страна, както не го гарантира смесеното гласуване, добави той.

В декларацията се отчита, че въпреки различията, в този парламент досега се е постигало някакво съгласие. Ставаме свидетели как първи и основен приоритет на част от партиите е да внесат промени в изборното законодателство, констатира Николов.

От БВ оставаме с надеждата, че същият този ден ще сложи края на чертаенето на разделителни линии. Партиите, които виждат подкрепата за смесеното гласуване, следва да проявят държавническо мислене и да оставим тези въпроси да бъдат разглеждани във време, когато ще можем да вземем ефективно и работещо решение, заяви Николов.

Към момента от БВ следва да върнем енергията и вниманието на този парламент там, където е нужно – към поемане на отговорност, предизвикателствата във връзка с бюджета, приемането на законите по Плана. Този парламент си постави амбицията да вкара България в еврозоната след малко повече от година, а не може да излъчи управляващо мнозинство. Защитата на семейните бюджети, защитата на работните места – това са стратегическите приоритети на българската държава, на българското общество, следва да бъдат и стратегическите приоритети на този парламент, заяви Николов.

Ние оставаме с надеждата с всички наши партньори да останем партньори и да работим в интерес на народа и българското общество, посочи Николов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото