твоята гледна точка
Защо има искри между Нинова и Петков – ПП кривна вляво, а ДБ е разтроена
Автор: Иван Тодоров, в. "24 часа", добавено на 04.11.2022 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

България се очертава като една от малкото страни в света, където изразено десни партии се съюзяват с изразено леви.

В икономиката има доста ясни критерии кои партии са леви и кои – десни. В зависимост от размера на данъците, разликата между облагането на по-бедни и по-заможни, разпределението на харчовете в бюджета – за социални помощи и пенсии, от една страна, и инвестиционни разходи (напр. за пътища), от друга. А също и в зависимост от вземането на заеми от държавата с цел увеличаване на социалните разходи и пенсиите в бюджета.

Няма съмнение, че БСП е най-лява партия. Тя иска рязко увеличаване на данъка върху доходите на по-заможните чрез сравнително стръмен прогресивен данък без преференции. Иска да се увеличават социалните разходи и пенсиите непропорционално на швейцарското правило. БСП иска увеличение на тези разходи без оглед на това, че бюджетният дефицит ще стане твърде голям и

България няма да може да влезе в еврозоната

Депутатът от БСП Румен Гечев, министър на икономическото развитие при Жан Виденов, заяви, че България не е готова да влезе в еврозоната.

БСП иска да се вкарват нови клаузи в бюджета за 2023 г. с цел съществено увеличаване на социалните разходи, което означава и на дефицита.

Зеленото движение е част от „Демократична България“. Нормално е основните приоритети да са в опазването на околната среда. Но усилията му са насочени главно в опазване на животинските видове и много малко за изчистване на въздуха в София, а също и в други големи градове.

Зелените са против ядрените централи и ВЕЦ

и с резерви към вятърните. Те са за „увеличаване на финансирането на здравната система от бюджета“. Напълно подкрепиха в предишното Народно събрание по-големи харчове за пенсии и социални разходи, съчетано с по-голям бюджетен дефицит.

ПП е за запазване на данъчното облагане, което я измества в дясно. Но рязкото увеличаване на разходите за пенсии и на бюджетния дефицит и вземането на нови кредити по време, когато е ясно, че лихвите ще растат, дърпа партията вляво. Тя се озовава в територията на избирателите на БСП, което обяснява охладняването на БСП към „Промяната“.

Непропорционалното вдигане на минималната пенсия направи уравниловка при пенсионерите и

отнема стимула да се плаща по-висока вноска за пенсионно осигуряване

Все пак при актуализацията на бюджета в средата на тази година бе вдигнат тавана на максималната пенсия в размер на осигурителната вноска. Увеличаването на дефицита на най-изостаналата страна в ЕС, взема едно от двете й предимства заедно с ниския дълг за влизане в Еврозоната. ПП, като БСП, иска да се вкарва нови клаузи в бюджета за 2023 г.

„Да България“ има сходни виждания с ПП. Нещо повече – партията посочва, че „дългосрочната устойчивост не изисква балансираност на приходи и разходи във всеки един момент“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Рай на морето, ад в страната. Днес само по Черноморието ще е приятно. В цялата страна е обявен жълт код за опасни температури.

След обяд над планинските райони главно в Западна България […]

 

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 
 

към началото