твоята гледна точка
Десет минути лечебна гимнастика на ден вдига на крака почти обездвижени хора
Автор Vnews, добавено на 17.09.2022 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Константин Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003-та година, а от 2015-та години задълбочава работата си в посока приложна кинезиология. Създател на метода “Актив ситинг” и първата цялостна програма за Физическа и Емоционална Трансформация базирана на приложна кинезиология в България. Автор на книгата “Как да се справим сами с болката в тялото”. Съвсем скоро се очаква и нейното продължение с акцент към емоционалното здраве.

В последните години се забелязва, че все повече хора търсят алтернативни на традиционната медицина методи за лечение. На какво, според Вашите наблюдения, се дължи това?

Това се дължи на един проблем, който започнах да установявам още преди 10 години. Медикаментите вече не си вършат работата както преди или ефектът им е слаб.  В следствие на това, проблемите, които хората имат, не се решават и те търся други начини – нетрадиционни и холистични, с които да си помогнат. Въпросът има и друга страна – медикаментите помагат за едно нещо, но вредят на друго.

С какво методът „Актив ситинг“ е по-различен от другите методи за физическо възстановяване?

Най-основното е, че действа веднага. Всяко едно упражнение е подбрано да решава веднага конкретна причина. Когато имаме един проблем – например болка в кръста, във врата или шипове, имаме над 20 натрупани причини за тяхното проявление. Представете си, че гимнастиката премахва около 10-12 от тях и то веднага. Но ние имаме ежедневно натрупване на такива причини. Затова е нужно гимнастиката да се прави всеки ден и така да освобождаваме телата. Също е важно, че това е единствената система за самопомощ, която премахва множество причини наведнъж. Това е уникалното.

Кои са областите, в които приложната кинезиология е най-ефективна?

Ефективна е във всички области. Използваме като основа за метода “Актив ситинг” приложна кинезиология, защото тя има много точен метод за диагностика. Може да влезе в дълбочина и да намери причините, водещи до заболяванията. Когато знам причините мога да подбера подходящи упражнения. Най-важното е, че обучаваме хората сами да го правят, дори да не знаят точния първоизточник на болката.

След пандемията и двегодишната социална изолация все повече се говори за проблеми с психическото състояние на хората. Как те се отразяват върху физиката и как влияе Вашият метод върху двете?

Пандемията генерира много стрес, за който хората не бяха подготвени и извади наяве множество страхове. Освен това вирусите, които минаваха през нас, освен ковид, засегнаха също нервната система. Комбинацията между емоционален стрес, в съчетание на вирусите върху нервната система, предизвиква цялостно отслабване на организма. Това води до редица проблеми – появяват се и психически разстройства и проблеми, които, ако са били налични, сега се засилват. Това важи и за физическите болки, които се усилват десетократно. Към това се добавя и фактът, че медикаментите не действат. Именно затова методът “Актив ситинг” е подходящ – той работи комплексно на всичките нива. Включва упражнения за намаляване на токсините, за освобождаване на натрупаните емоции, както и за физически и неврологични проблеми. Методът работи и на трите нива, за да възстанови и засили нивото на нашето здраве.

Кои са най-рисковите за физическото здраве емоционални състояния?

Това е стресът на вегетативната нервна система. Тя управлява вътрешните органи и се стресира от две емоции – страх и яд, това са емоции, които изпитваме ежедневно. Във “Физическа и емоционална трансформация” предлагаме начини за работа върху тези страхове и трайно да успокоим вегетативната нервна система. Тя е фактор за заболявания като високо кръвно, дори инсулт и инфаркт. Целият този стрес повлиява на ниво вътрешни органи. Традиционната сутрешна гимнастика успокоява вегетативната система. Затова трябва да се прави всеки ден като профилактика.

Колко време на ден трябва да отделя човек за упражнения, за да постигне добра физическа и психическа кондиция?

Минимумът е гимнастика 10 минути на ден. Който има по-задълбочени проблеми, може да я прави по два или три пъти на ден. Имали сме такива по-заплетени казуси. Сред най-емблематичните е случай е жена с три счупени прешлена и множество дискови хернии, за която единственото спасение е рискова операция. След три месеца стриктно и многократно повтаряне на специалните упражнения е възстановена и дори работи като доброволец на събитията на “Актив ситинг”.

Турнето на “Актив ситинг” ще гостува ма 19-ти и 20-ти септември във Варна. То продължава до 7-ми октомври, билети може да намерите ТУКСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Застудяване и дъжд идват чак в края на октомври

Със слънце и температури между 24 и 30 градуса ще започне октомври, съобщи за “24 часа” шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков. В […]

 

Днес ще преобладава слънчево време. Увеличения на облачността ще има главно в следобедните часове. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните […]

 

Малко над 9 млн. лв. ще струва отпечатването на бюлетините за местните избори на 29 октомври. Обществената поръчка за общо 3606 […]

 
 

към началото