твоята гледна точка
Храненето през нощта води до депресия, сочи проучване
Автор Vnews, добавено на 17.09.2022 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Проучване показва, че хората, които се хранят през деня, са по-щастливи от тези, които се хранят през нощта.

„Определянето на времето за хранене се превръща във важен аспект, който може да повлияе на физическото здраве“, заключават изследователите.

Когато сме будни по време на типичните часове за сън, нормалният вътрешен часовник на тялото може да се наруши. Това от своя страна ще окаже отрицателно въздействие върху настроението и емоционалното ни състояние, пише изданието „Сайънс Алерт“, цитирано от БНР.

Проучвания сочат, че дори след години прекарани в график на нощни смени, тялото ни няма да се адаптира напълно към променените.

Всъщност, негативните ефекти изглежда са толкова по-силни, колкото по-дълго биологичният часовник е нарушен.

Въпросът е, как да се предпазят от влошаване на психичното здраве работещите на смени, които съставляват до 30% от световната работна сила.

Мелатонинът и светлинните терапии вече се проучват като решения. Сега изследователите предлагат друга потенциална панацея: промяна на времето за хранене.

Балансът на хормоните в типичния човешки организъм се променя през деня въз основа на циркадния часовник, а доказателствата сочат, че нощните хранения могат да се намесят в метаболизма.

Това може да е част от причините, поради които работещите на смени са склонни да имат по-висок индекс на телесната маса, както и по-голямо съотношение между талията и бедрата, отколкото работещите през деня.

Влошеният гликемичен контрол е често срещан рисков фактор за нарушаване на настроението. Нещо повече – депресията и затлъстяването често вървят ръка за ръка в порочен кръг, който повишава риска и тежестта на двете състояния, констатират експерти.

Имайки предвид тези констатации, изследователите проучват дали избягването на хранене през нощта може да подобри благосъстоянието на работещите на смени.

Това все още е нова област на изследване, но скорошно проучване показва, че ограничаването на храненето през деня може да помогне за предотвратяване на уязвимостта на настроението, свързана с нощната работа.

В продължение на две седмици 19 участници са подложени на симулиран нощен труд в рамките на рандомизирано, контролирано проучване. Храната на половината от групата е била консумирана както през деня, така и през нощта, докато другата половина се е хранила само през деня. Всяка друга част от опита е била еднаква, включително консумираните калории, продължителността на съня, физическата активност и условията на осветление.

Когато на симулираните нощни работници е била сервирана храна през деня и през нощта (както е обичайно за много работещи на смени), авторите установяват 26% увеличение на нивата на депресивно-подобно настроение и 16% увеличение на нивата на тревожно-подобно настроение в сравнение с базовото измерване. Групата, която се е хранила само през деня, не е отчела такива промени в настроението.

Резултатите от друго неотдавнашно проучване показват, че храненето само през деня може да предотврати глюкозния дисбаланс, който иначе се развива при работещите на смени.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция. Това предупредиха от Европейския парламент. Документът беше приет от съюза на 1-ви юни, въпреки недоволството на няколко държави, сред които и […]

 

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ връщат изпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. От прессекретариата на […]

 

Пет дни преди да изтече крайният срок, в който акад. Николай Денков трябва да е готов със състав на правителство, преговорите […]

 
 

към началото