твоята гледна точка
Затягат реда за купуване на антибиотици
Автор Vnews, добавено на 12.09.2022 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Антибиотиците да се купуват по-трудно, защото в момента 44% от българите си ги вземат без рецепта.

Това искане на Българския лекарски съюз обяви в понеделник председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Антибиотиците трябва

да се отпускат от складовете към аптеките само при рецепта,

която досега не е била изпълнявана. Така аптеките няма да имат възможност да продадат нито една опаковка, без да има отворена рецепта, обясни Маджаров.

Лекарският съюз представи проучване на агенция “Тренд”, според което 55% от 1003 анкетирани са чували, че техни близки си купуват антибиотици без предписание. От съсловието поискаха

цялостна електронизация на жълтите и зелените рецепти

Причината е, че медикаментите, които се изписват с тях, може да доведат до пристрастяване и трябва да се отпускат под строг контрол и да се следи тяхното предписание.

“Тези рецепти трябва да са 100% електронни и при тях е много важно да бъде проследен и прозрачен пътят кой е изписал рецептата, на кого я изписва, къде е получена и начина им на приложение”, заяви зам.-председателят на съсловието д-р Николай Брънзалов. За останалите лекарства обаче лекарите настояват да може да се изписват както на хартиена, така и на електронна рецепта. Те за пореден път изказаха искането си да се ползват паралелно и двата варианта, тъй като въвеждането само на електронна рецепта би затруднило работата им.

“Лекарят не може винаги 100% да издаде само и единствено е-рецепта. Той трябва да има свобода. Рязкото въвеждане само на е-рецепта ще ограничи напълно за някои колеги или частично правото им да практикуват професията. Лекарите попадат във всякакви ситуации и трябва да могат да издадат рецепта”, обясни Брънзалов.

Ако обикновените рецепти са задължително само електронни, ще се намали и качеството на лечението в болниците, смята зам.-председателят на БЛС проф. Христо Шивачев.

Според проучването на съсловието и 90% от лекарите, и над половината от пациентите искат да се ползват двата вида рецепти. Маджаров припомни, че

във всички европейски държави с изключение на Естония съществуват и двата варианта на хартиена и електронна рецепта

“Българските пациенти следва да бъдат третирани като европейските”, категоричен беше председателят на БЛС.

Същевременно здравният министър д-р Асен Меджидиев чу исканията на джипитата и пациентите и предложи да се запазят двата варианта за изписване на медикаменти. Преди няколко той предложи промяна в текстове на наредба №4, които предвиждаха от 1 ноември всички лекарства в България да се изписват само с електронна рецепта.

“Така ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до тях”, мотивира промените ведомството.уСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Дарвин“ и „Австрия“ вече циркулират в Европа. Доминиращ е щамът „Дарвин“, който засяга най-малките и най-възрастните. Вирусът често води до тежки усложнения, които изискват лечение в болница. Заради отпадането на противоепидемичните […]

 

Очаква се много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % […]

 

На 23 септември, точно в 04.04 ч. през нощта, настъпва есенното равноденствие. Тогава започва и астрономическата есен.

Тя идва с хладно и […]

 
 

към началото