твоята гледна точка
На хепънинг в Балчик представиха марката „Кажи сирене! Балканско сирене!”
Автор Vnews, добавено на 05.09.2022 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Уникални сирена, създадени от малки производители на млечни продукти бяха представени в Балчик на хепънинг, който носи името на проекта„Кажи сирене! Балканско сирене!” на територията на Местната инициативна група (МИГ) „Балчик – Генерал Тошево”.

Проявата стана възможна благодарение на обединените усилия на МИГ „Балчик – Генерал Тошево“, който работи по проекта в партньорство с българските МИГ „Раковски“ (водеща организация), МИГ „Троян – Априлци – Угърчин“ и МИГ „Сливница – Драгоман“. От Румъния в проекта участват МИГ „Напока – Поролисум“, от региона на Клуж, МИГ Асоциация Текучи, МИГ Лидер Бистирца Насауд и МИГ Асоциация “Микрорегион Вайлор Крисурилор Алб ши Негру“, както и асоциираните партньори от Република Молдова.

Проектът е във връзка с Административен договор № РД 50-73/02.04.2021 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 – 2020 г. Изпълнението на проекта ще продължи до началото на април 2023 г.

Целта на проекта е да изследва и документира балканските сирена в региона, да постави фокус върху традиционното производство на сирене, да създава маршрути и определя сирена-посланици, да брандира и популяризира балканското сирене.

Сред гостите на хепънинга в Балчик бяха експертите Иван Симов и Борислав Асенов от Министерството на земеделието и храните, Председателят на УС на МИГ „Балчик – Генерал Тошево“ и кмет на община Генерал Тошево Валентин Димитров, кметът на община Балчик Николай Ангелов, както и представители на партньорските Местни инициативни групи от страната и от Румъния.

При представянето на проекта пред гостите Красен Русев, управител на сдружение „Европейски институт по културен туризъм „ЕВРИКА“, съобщи, че е направено проучване през периода януари-март 2022 г. на територията на МИГ „Балчик – Генерал Тошево“. Идентифицирани и описани са 12 ферми за кози, овце и крави. Осем от тях са малки семейни ферми, които са съхранили местните традиции за ръчно производство на сирене и кашкавал. Това, което ги обединява, е традиционният начин на отглеждане на животните, ползване паша в екологично чист регион и производство на сирене и кашкавал от 100% истинско мляко.

„Затова решихме да съберем производителите в един своеобразен празник, хепънинг, за да ги запознаем със собственици на ресторанти и магазини, които могат да разнообразят продукцията си“, поясни Красен Русев. Той уточни, че малките семейни ферми са включени в т.нар. „Маршрут на сиренето“ на територията на Балчик и Генерал Тошево.

За целите на проекта и брандирането на балканското сирене са определени т.нар. сирена-посланици. Това са малки семейни ферми, които са съхранили стари фамилни рецепти при производството на сирене и кашкавал. Те са включени в т.нар. „Маршрут на сиренето“ на територията на общините Балчик и Генерал Тошево. Неговата цел е да обедини местното културно и природно наследство с традиционното производство на сирене и кашкавал.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще бъде от запад-югозапад, […]

 

Само 6 партии ще влязат в следващото Народно събрание, показва новото национално проучване на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно с […]

 

Дори в богатите европейски държави вероятността от граждански безредици нараства заради високите цени на горивата и храните, сочи анализ на британска компания

Риск от граждански бунтове […]

 
 

към началото