твоята гледна точка
След Брекзит: британски банки спират обслужването на сметки
Автор Vnews, добавено на 05.09.2022 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Все по-малко стават банките във Великобритания, които обслужват сметки на граждани, които след Брекзит са останали без постоянен адрес на Острова.

Банката Barclays затваря сметките си във всички страни от ЕС и затова е дала време на клиентите си до края на тази година да се подготвят, пише вестник “Таймс” и пояснява, че по закон банката трябва да уведоми клиентите си поне два месеца по-рано за всяко закриване на сметката им. В уебсайта на банката са посочени държавите, в които вече не се предлагат банкови услуги.

За повечето британци и граждани на ЕС, които са работили във Великобритания и се нуждаят от сметки в лири стерлинги, където да получават парите си от пенсия, от наеми или от инвестиции в Обединеното кралство, единствената реална опция е банка HSBC, пояснява “Таймс”. Тази банка обслужва клиенти без постоянен адрес в Обединеното кралство и може да отвори мултивалутна сметка, през която да се сменят лири стерлинги и да се изпращат в евро по банкови сметки в ЕС.

Други банки, като NatWest, няма да позволят на клиенти без постоянен адрес в Обединеното кралство да отворят сметки. Много британци, живеещи в ЕС, откриват сметки в Wise или в Revolut, които освен парични преводи вече предлагат мултивалутни сметки, които дават възможност да се изпращат пари в страните от ЕС.

Единственото нещо, за което предупреждават вестникът е, че те не са лицензирани като банки в Обединеното кралство. Това означава, че парите по техните сметки не са обхванати от Схемата за компенсация на финансовите услуги, която ги защитава до 85 000 лири стерлинги. Revolut обаче има банков лиценз в Литва, което означава, че европейските клиенти са защитени съгласно европейската схема за защита на депозити до 100 000 евро.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Дарвин“ и „Австрия“ вече циркулират в Европа. Доминиращ е щамът „Дарвин“, който засяга най-малките и най-възрастните. Вирусът често води до тежки усложнения, които изискват лечение в болница. Заради отпадането на противоепидемичните […]

 

Очаква се много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % […]

 

На 23 септември, точно в 04.04 ч. през нощта, настъпва есенното равноденствие. Тогава започва и астрономическата есен.

Тя идва с хладно и […]

 
 

към началото