твоята гледна точка
Радев: Партиите да не горят мостове при съставянето на кабинет
Автор Vnews, добавено на 03.09.2022 година, в категории: Властта, Коментари (0)

България има нужда от работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условията на криза. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Държавният глава открои приемането на законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и предприемането на решителни реформи с дългосрочен хоризонт като основни приоритети пред бъдещо ново правителство.

В отговор на въпрос за очакванията си от предизборната кампания президентът Радев изрази надежда партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания „да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство“. По думите на държавния глава краткият живот на последните парламенти и на последното правителство са ясен показател докъде може да доведе чертаенето на непрекъснати червени линии, негативните кампании и отказът от диалог.

„Надявам се партиите да водят кампания с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основани на фактите, а не на злоупотреба с тях“, заяви Радев и добави, че обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот.

Служебният кабинет има ясни и безспорни приоритети и това са организирането на честни избори и овладяването на инфлацията, посочи президентът Радев и открои инфлацията и ръстът на цените като най-тежките проблеми пред българските граждани. По думите му те зависят от редица фактори, но най-важни са цените на горивата, на газа и на тока. „Докато механизмът за компенсиране на високата цена на тока работи, макар и с редица проблеми, то понижаването на цените на газа и на горивата изисква решителни действия“, заяви Радев.

Помолен за коментар относно шоковото увеличение с 19% на цената на синьото гориво за месец септември, в размер на 353,21 лв./MWh, Радев посочи, че огромният скок в цената се дължи на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена. „Дори миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности и при тези наследени обстоятелства служебният кабинет трябва да положи огромни усилия. Трябва да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на поносими цени“, заяви държавният глава.

„Газпром“ е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но не е единственото решение и не е на всяка цена“, подчерта президентът Радев и допълни, че доставките от „Газпром“ могат да бъдат добро решение, само ако бъдат договорени добри условия. Държавният глава изрази очакване правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата.

В отговор на въпрос относно подготовката на бюджета за следващата година държавният глава посочи, че в условията на криза не трябва да се допуска закъснение в изработването и приемането му. По думите на Радев служебното правителство е длъжно да разработи бюджет, независимо на каква степен на готовност, и да го предаде на следващото редовно правителство.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, внесени от Министерския съвет.

В мотивите се посочва, че законопроектът цели […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото