твоята гледна точка
Пускат парите за „Хемус“ до дни
Автор Vnews, добавено на 17.08.2022 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Две от отсечките може да са готови през 2023 г. и 2024 г.

Търсят средства за магистралата от бюджета на пътната агенция

Спешно трябва да завършат мостове и виадукти

До дни ще бъдат отпуснати средства за извършените и неразплатени дейности по изграждане на започнатите участъци от магистрала “Хемус”. Ще се търсят възможности, за да се разплатим със строителите, включително ако такива липсват и в бюджета на пътната агенция, обясни служебният регионален министър арх. Иван Шишков след проверка на изграждащите се лот 1 и 2 от аутобана.

Според експерти обаче сумата лесно може да бъде осигурена, тъй като в бюджета на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) са заложени 1,2 млрд. лв. за нови договори за текущ ремонт и поддръжка, които няма как да бъдат усвоени заради провалените 36 поръчки. До момента за изпълнени дейности по “Хемус” държавата дължи около 30 млн. лв.

Вариант за кабинета е и да реши отново да прехвърли близо 600 млн. лв. в специална сметка за довършване на магистрала “Хемус” в БНБ. Такива пари имаше, но те бяха изтеглени от кабинета “Петков” и изхарчени по други пера, а изграждането на магистралата замръзна. Последното плащане за работата по “Хемус” е правено при предходния служебен кабинет подчерта Шишков, който беше зам.-строителен министър във въпросното правителство.

Друг е въпросът, че тези средства вече ще са крайно недостатъчни, предвид инфлацията и драстичното поскъпване на строителните материали, енергоносителите и разходите за труд през последната година.

Вероятно на предстоящото заседание на Министерски съвет ще бъде гласувана Методика за индексация на дейности по стари договори, изпълнени след 30 юни 2021 г. Първоначално тя бе изготвена с идея цените да се актуализират с 15%, но приемането є бе забавено и според бизнеса индексацията трябва да е до 50 на сто.

В случай, че средствата бъдат осигурени, министър Шишков се надява сроковете за доизграждане на лотовете 1 и 2 от “Хемус” – съответно април 2023 г. и ноември 2024 г., да бъдат спазени.

Спешно трябва да се завършат мостове и виадукти, тъй като вече са поставени предварително напрегнати греди, които е необходимо да се натоварят до месец, за да се спазят технологичните срокове. За да се случи това обаче държавната компания “Автомагистрали” трябва да се разплати с фирмите-доставчици на техника и оборудване.

Заради нехайството през последната година доставените, но неохранявани материали – като електрически осветителни тела на стълбовете и арматурни мрежи, се крадат, стана ясно по време на проверката.

Основният проблем с всички катастрофи у нас е това, че инфраструктурата в България е недостатъчна. Ще направим всичко възможно не само да контролираме започналото строителство на големи инфраструктурни обекти, а да дадем начален тласък и на нови, поне като планиране, за да има проходими пътища, а не тапи, каза Шишков след инспекцията.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Търгът с явно надаване за продажбата на самоходен моторен кораб „Vera Su“ ще се проведе днес, от 11:00 ч. в сградата […]

 
Властта

Служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефектите от кризите, в своите времеви и нормативни рамки, които често изостават от […]

 
Здраве и красота

Неинфекциозните болести като сърдечни заболявания, рак и диабет са причина за 74% от смъртните случаи в световен мащаб и ограничаването на […]

 
Жълто

Актьорът Ненчо Балабанов вдигна красива сватба в Несебър. Той се ожени за любимата си Катрин Русева. Първият им сватбен танц е […]

 
 

към началото