твоята гледна точка
Учени доказаха: Човек се уморява от твърде много мисли
Автор Vnews, добавено на 12.08.2022 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Френски неврофизиолози откриха първите доказателства, че продължителната умствена дейност води до натрупване на излишни сигнални молекули в клетките и тъканите на мозъка, което предизвиква чувство на умора и пречи на човек да се концентрира. Констатациите на учените са публикувани в списание „Кърънт Байолъджи“ (Current Biology), предава ТАСС.

„Популярните днес теории предполагат, че усещането за умора е илюзия, която мозъкът създава, за да ни принуди да превключим от текущите дела към по-интересни дейности. Ние показахме, че това чувство е съвсем реално – то се причинява от натрупването на глутаматни молекули в клетките на мозъчната кора “, казва изследователят от болницата „Салпетриер“ (Salpêtrière) в Париж Матиас Песилионе.

Песилионе и колегите му стигат до това заключение в експеримент, включващ четиридесет доброволци, които се съгласяват да прекарат един ден в лабораторията на френски неврофизиолози. Учените разделят участниците в експеримента на две групи, едната от които в продължение на шест часа решава сложни задачи, изискващи психическо напрежение, а втората извършва сравнително лесни упражнения.

През цялото това време учените наблюдават поведението на доброволците, движението и състоянието на зениците на очите им, а също така периодично правят снимки на мозъка им с помощта на магнитно-резонансни спектроскопи. Това устройство, според неврофизиолозите, позволява да бъдат наблюдавани промените в химичния състав на мозъка, както и да бъдат изучавани най-важните параметри на неговата работа.

Анализът на резултатите от тези наблюдения и измервания показа, че само онези доброволци, които решават трудни задачи, показват признаци на умора. Това се проявява както в тяхното поведение и по-бавно свиване на зениците им, така и във факта, че рецепторите на невроните в техния префронтален кортекс постепенно натрупват големи количества глутамат, една от ключовите сигнални молекули на мозъка.

Както обясняват изследователите, натрупването на глутамат в невроните на префронталната кора води до факта, че мозъкът започва да изразходва много повече ресурси, за да поддържа активността на тази област на нервната система, отколкото в покой. Това според Песилионе и колегите му е причината хората да се чувстват уморени след продължителна умствена дейност.

Според неврофизиолозите тази характеристика на мозъчния метаболизъм може да се използва за разработване на системи за мониторинг и диагностика, които ще проследяват нивото на умора на работниците в критични предприятия и инфраструктурни съоръжения. Това значително ще намали шансовете тези служители да започнат да „прегарят“, а също така ще намали вероятността те да правят грешки.

Песилионе и колегите му се надяват, че по-нататъшните наблюдения на човешкия мозък и експериментите върху животни, ще помогнат на учените да разкрият механизма, който допринася за натрупването на глутаматни молекули в нервните клетки на кората на мозъка по време на продължителна умствена дейност. Разбирането на това, надяват се изследователите, ще помогне за разработването на първите ефективни подходи за защита на здравето на хората, които са постоянно ангажирани с умствена дейност.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Премиерът Денков във Виена на 4 октомври, за да убеди австрийците

Втори опит да влезе в Шенген ще направи през декември България. Той идва точно година след като Австрия и Нидерландия блокираха членството ни заедно с това […]

 

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) започна да разглежда “безпрецедентно” дело в сряда, заведено от шестима младежи срещу 32 европейски […]

 

Днес облачността ще бъде разкъсана, над планинските райони предимно значителна, почти без валежи. В сутрешните часове на места в Източна България […]

 
 

към началото