твоята гледна точка
Галъп: Светът е по-стресиран от всякога, българите не са най-нещастни
Автор: 24 часа, добавено на 09.08.2022 година, в категории: По света, Коментари (0)

През 2021 г. хората по света са станали по-тъжни, по-угрижени и по-стресирани, отколкото през предната 2020 г., а тя е била рекордна по негативни емоции (тогава започна световната COVID пандемия), сочи годишното проучване на световната асоциация Gallup в 122 страни за негативните и позитивните емоции на нациите по света.

Хората са питани дали са изпитали предния ден пет негативни емоции, а резултатът е компилиран в индекс. По-високите стойности означават повече негативни емоции. През 2021 г четирима от всеки 10 възрастни по света са казали, че са изпитвали много грижи (42%) или стрес (41%), а малко повече от трима на всеки 10 са изпитвали физическа болка (31%). 28% са били тъжни, а 23% – гневни.

Рекордно висок е процентът на стресирани хора – 2021 г. е била най-стресиращата от много години насам, коментират от Gallup.

 

По-малко хора, отколкото през 2020 г. са имали положителни преживявания. Седем от всеки 10 души са се чувствали добре отпочинали, усещали са наслада (70%), усмихвали са се или са се разсмивали (72%). Почти 9 от всеки 10 са усещали уважение от страна на другите (86%). 50% казват, че са научили или правили нещо интересно в деня преди да ги анкетират.

 

 

Афганистан е държавата, в която хората са чувствали най-много отрицателни емоции през 2021 г., сочи проучването – 80% загриженост, 74% стрес, а само 18% са се разсмивали или усмихвали предния ден.

 

Индексът на негативните емоции е много висок и в Ливан и Ирак. Интересното е, че турците са шести в света в тази негативна класация. Най-малък е индексът за отрицателните емоции в Естония, Киргизстан, Латвия, Русия (проучването е правено преди началото на войната в Украйна) и Южна Африка.

Най-добре са се чувствали (според индекса за позитивни емоции) хората в Панама, Индонезия и Парагвай. В топ 10 на тази класация от европейските държави са само Исландия и Дания.

Как са се чувствали българите?

Според данните 16% от българите са били гневни, 32% стресирани, 34% затънали в грижи. В позитивния спектър на индекса 62% са се чувствали добре отпочинали, 71% са се разсмивали или усмихвали предния ден, 89% са усещали уважение от околните, за 47% предния ден е бил интересен. Така измерено, излиза че българите съвсем не са най-нещастни дори в Европа. Например гневните в Северна Македония са били 26%, стресираните в Гърция 57%, угрижените в Италия 52%. Ако 71% от българите са чувствали наслада от деня, в Сърбия са били 66%, а в Испания – 59%.

Не само пандемията е виновна за увеличението на негативните емоции по света – такава е тенденцията от десетилетие насам. Важно е политиците да анализират защо светът се движи по тази траектория и да помислят за промени, е анализът на експертите от Gallup.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще бъде от запад-югозапад, […]

 

Само 6 партии ще влязат в следващото Народно събрание, показва новото национално проучване на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно с […]

 

Дори в богатите европейски държави вероятността от граждански безредици нараства заради високите цени на горивата и храните, сочи анализ на британска компания

Риск от граждански бунтове […]

 
 

към началото