твоята гледна точка
Август – сух, но хубав за море
Автор Vnews, добавено на 30.07.2022 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Горещини с 40 градуса ни чакат между 5 и 8-и

Валежи само в западните райони

Тази година август ще бъде с температури около нормата, като очакванията са по Черноморието да бъде по-хладно с 1,2 градуса от средните месечни температури. Близки до климатичните норми ще бъдат температурите в западните райони.

Валежите ще бъдат по-малко от обичайното, като най-малко ще вали над централните и източните части от страната.

Първата деседневка (1-10 август) ще започне със превалявания в  западната половина от страната, като  източните райони ще бъдат недосегаеми за валежите. Слабо понижение на температурите, като максималните ще бъдат 32 до 37 градуса.

Между 5 и 8 август за кратко ни очакват отново горещини. Термометрите в населените места ще гонят 40-градусовата температурна бариера. Валежи и кратко захлаждане се очаква между 9 и 11 август. Преваляванията ще достигат до Черноморското ни крайбрежие. По-интензивни ще бъдат в западните и северни райони и по южното ни Черноморие.

През втората десетдневка ще бъде сухо и сравнително топло. Валежи се очакват от 19 до 20 август, като ще вали и по Черноморското ни крайбрежие. От 10 до 17-и дневните температури ще достигат стойности до 36, 39 градуса, а в края на десетдневката ще се понижат – от 27 до 32.

В началото на третото десетдневие (21-31 август) ще има условия за пренос на по-хладен въздух от север и  по-съществено понижение на температурите – 27 до 32 градуса.

Валежи са възможни на 23,24 август, главно в западните и в северните части от страната и по Черноморското ни крайбрежие. От 25 до 29 отново ще настъпи слънчево и по-топло време. Превалявания се очакват на 30 и 31 август, главно в западната половина от страната.

Геопрогноза

Слаби магнитни бури в началото, средата и края

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде средна и земното магнитно поле ще бъде динамично, с повишена активност. В началото, около 3-4 август, през периода 18-20-и август и около 30  август на ширините на Балканите се очакват се слаби  магнитни  бури, без да оказват съществено влияние на комуникациите.

Иначе през осмият месец от годината обикновено е слънчево и топло, а през отделни дни и горещо. Тогава температурите достигат стойности до 35, 40 градуса. През този месец има най-много дни с температури над 40 градуса от цялата година.

Най-високите температури са отчетени в Чирпан 45 градуса, в Сандански – 44, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов – 43, и др. В София най-високата температура през този месец е 39 градуса, измерна на 11 август 1994 година.

Народна метеорология

Първите дни показват каква ще е зимата

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За август народната метеорология гласи:

Сух август – сухи бъчви, дъждовен август – пълни бъчви. По дните от 1 до 12 се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

6 сигурни партии влизат в следващото Народно събрание, ако предсрочните парламентарни избори са днес. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1020 пълнолетни […]

 

Носенето на маски на закрито отпада. Те ще се изискват единствено в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции, предоставящи социални услуги, […]

 

Задават се ужасни магнитни бури. Те ще са на четири вълни до края на месеца.

Първата дойде с четвърта степен в неделя […]

 
 

към началото