твоята гледна точка
Георги Свиленски: Решенията вече са в ръцете на президента, който поема управлението на държавата
Автор Vnews, добавено на 28.07.2022 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Това, което говорехме – че ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” действат координирано, се доказа на дела. А ако върнете лентата, ще видите 6 месеца лицемерно поведение от партията на Слави, казва председателят на парламентарната група на „БСП за България“

 

– Г-н Свиленски, изненада ли ви, че пленарната зала отхвърли законодателната ви програма, без дори да я обсъди? Затова ли така бързо решихте да върнете веднага третия мандат нереализиран и да отиваме на избори?

– Наистина, ние очаквахме програмата да бъде разгледана в четвъртък и в дискусията по нея да чуем аргументи защо трябва или не да бъдат приети законодателни приоритети на 47-ото НС. В крайна сметка тази програма беше подготвена от трите партии – ПП, ДБ и БСП, бяха отразени над 80-90% от предложенията на ИТН. И ако ИТН са били искрени, че искат да има правителство, че искат борба с корупцията, закон и Бойко Рашков да е начело на комисията, това беше тестът, който всеки депутат трябваше да издържи.

За съжаление, и ДПС, и ГЕРБ още на председателски съвет атакуваха яростно включването на точката в програмата, подкрепи ги “Възраждане”. И още тогава ми стана ясно, че тази негласна коалиция между ГЕРБ и “Възраждане”, между ДПС и ИТН, е влязла във функции. То стана ясно и по предложенията в пленарната зала, които бяха направени от Йордан Цонев и Десислава Атанасова – абсолютно идентични, което показва координация, а не случайни действия. Просто това, което говорим от известно време – че ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” действат координирано, се доказа на дела. И съм удовлетворен, че гражданите в крайна сметка ще видят гласуванията им.

– Вие явно очаквахте подкрепа от отделни депутати от ИТН. Отчитате ли като грешка, че не говорихте предварително с тях?

– Не. Още от първия ден заявихме, че няма да водим индивидуални разговори с депутати. Разговорите ни са на принципна основа. Поканихме ръководството на ИТН, дадохме им програмата и възможност да се включат в нея с предложения.

– Но това беше, преди Слави да се оттегли от преговорите.

– Да. Но искам да ви кажа, че в момента, докато той говореше, те все още подаваха предложения. Което ни светна лампичката, че депутатите въобще нямат информация, че Трифонов иска да прекрати разговорите и си намери формалния повод – някакво излъчване на заседание на група. Всичко това показва, че имаше възможност депутатите на ИТН да подкрепят програмата, а след това и кабинета. Но явно действат по-силни сигнали от това да бъдеш независим народен представител.

– Какви?

– Не мога да кажа. По този въпрос може би е хубаво да отговорят колегите от ИТН. Да кажат защо, когато са им включени всички предложения в програмата, те не искат не да я приемат, а дори да я обсъдят.

Това е по-големият проблем за мен. Ако беше останало като точка, ако имаше дебат, в който да чуем кои закони не трябва да бъдат приемани, тогава може би щеше да бъде разбираема неподкрепата. Но не и да кажеш предварително, че не искаш НС да определи приоритетите си, което беше и една от критиките към него – че няма приоритети и законодателство. И когато ние предложихме това, точката бе извадена от дневния ред.

В програмата бяха заложени най-важните проблеми за обществото. Ние предложихме до 12 август НС да работи и да избере шеф на КЕВР. Ситуацията, в която изпаднахме след решението на КС, поставя държавата в много тежко положение – КЕВР не може да функционира, не може да бъде лицензирана интерконекторната връзка с Гърция, не могат да бъдат определяни двете тарифи за социално слаби и за богати, нито лицензирането на фирмите, които работят в енергетиката, както и други проблеми, за които комисията ни предупреди в писмо до всички групи.

– Защо тогава не приехте да бъдат включени проекторешенията, с които ГЕРБ и ДПС предлагат да се върне Иван Иванов начело на КЕВР?

– Защото това е точно толкова спорно, колкото избора на предишния председател. Това го казват юристи, не аз. Тъй като няма практика, няма как да върнеш един човек, който сам не иска да се върне. Няма как да сме сигурни, че при обжалване в КС комисията няма отново да изпадне в тежка ситуация. Затова ние предложихме най-легалния начин – стартиране на процедура и в съкратени срокове – до 12 август, комисията да има легитимно избран шеф, който да не подлежи на оспорване.

– Какво ще се случи сега?

– Оттук нататък отговорността е в тези партии, които посочих – за хаоса, който ще бъде в държавата, за трусовете. И разбира се, президентът, който вече поема в ръце управлението на държавата, трябва да търси решения на тези въпроси. За съжаление, не виждам как точно ще се справи без действащо НС и без редовно правителство.

– Има ли възможност Радев да разпусне НС на 15 август, за да се избере шеф на КЕВР? Очаквате ли такова решение?

– Не. Всички досега твърдяха, че този парламент трябва бързо да бъде разпуснат и бързо да се отива на избори. Сега не знам с какви аргументи ще бъде задържана работата му, при положение че по правилник НС след 31 юли е във ваканция. А ГЕРБ, ДПС и ИТН отказаха да подкрепят решение за отмяната ѝ. Те, освен че не искат да приемат програмата, която БСП предложи, не искат и да работят през август. И дори президентът да задържи разпускането до 15 август, то просто няма парламент. Трябва да задържи до 15 септември, което е прекалено много.

– Бяхте силно критикувани за подхода – първо да внесете законодателна програма и едва ако тя събере мнозинство, да решите за третия мандат. Йордан Цонев обяви това за правен нихилизъм и използване на парламента, за да останете още някой и друг ден на власт.

– Не сме задържали мандата нито ден повече от това, което повелява конституцията. На 10-ия ден мандатът ще бъде върнат на президента. Най-съкратените срокове – в първия и втория мандат, са 7 + 7 дни. Така че даже и 14 дни няма да има.

А ДПС ги говорят тези неща, защото ги е страх, че ще бъде избран Бойко Рашков и приет законът за КПКОНПИ. Те не искат да има борба с корупцията. Затова беше и условието на “Продължаваме промяната” – да видят на практика, че има мнозинство за борба с корупцията в НС. И в крайна сметка те излязоха прави, че в този парламент няма антикорупционно мнозинство и има зависими партии, които обслужват различни олигархични кръгове.

– Но вие бяхте на власт 7 месеца, през които парламентът работеше – защо не приехте по-рано антикорупционното законодателство, то беше водещ приоритет на коалицията?

– Този закон беше подготвен и обсъждан, но колегите от ИТН непрекъснато говореха колко е лош и трябва да се допълни. В крайна сметка не получихме предложения от тях, а само деструктивни критики. Днес вече е ясно, че тяхната цел е била законът да се отлага във времето, да не се приема, за да решат в даден момент да дръпнат ръчната спирачка. И те го направиха 2 пъти. Първо оттеглиха министрите си – стана ясно вече, че никаква Македония не беше причината, а 4-те милиарда в пътното строителство. Питам сега какво ще стане с тези фирми, които протестират – кой ще им плати парите, кой ще вземе решение? Уж са много загрижени, но казват парламентът да прекратява работата си. Ето, той ще прекрати, но кой ще плати на фирмите? Кой ще ремонтира пътищата след 30 септември, когато договорите приключат?

За всичко това ние предупреждавахме, защото всички тези решения трябва да се вземат от работещ парламент. И седнахме и разработихме програма, предложихме промени в законодателството – да бъдат актуализирани цените на тези строителни договори.

– Но беше ясно, че дори и да беше приета законодателната ви програма, а в петък БСП внесе Асен Василев като премиер, много трудно щеше да се събере мнозинство за предложен от него кабинет. Не беше ли всичко това просто сценарий, с който да дадете още малко време на парламента и да отложите датата за изборите, които бяха ясни още в петък – след изтичането на записа и оттеглянето на Слави?

– Не. В момента не е ясно дори дали парламентът ще приеме някакви съществени закони, няма смисъл от отлагане на изборите. Това са спекулации. Не сме задържали мандата нито ден повече. Връщаме го и даваме възможност на президента да насрочи избори.

– Какво ще кажете на хората на Бузлуджа?

– Заставаме пред тях с конкретен отчет, с ясни изпълнени ангажименти по време на мандата на това правителство. БСП беше социалният стълб в това управление и свърши много. Оценката за министрите на БСП е, че те са едни от най-добрите. Работата им се оценява доста високо от всички граждани. Положихме всички усилия, да не хвърляме страната в поредната криза и хаос. Направихме усилия да има правителство, което е най-доброто за държавата и хората в този момент – с управленска програма и законодателство. Но след като няма депутати, които да я подкрепят – отиваме на избори. Нямаме притеснения да се явим на изборите.

И ние, и ПП, и ДБ най-искрено очаквахме да получим подкрепа. Но поведението на ИТН и ръководителите на тази партия през 6-те месеца беше лицемерно. Поведение, с което във всеки един момент правителството беше поставено под заплаха или да бъдат оттеглени министри, или да не се гласуват закони. Много пъти програмата в парламента беше променяна с тяхно участие през изминалите месеци и ако си припомним конкретни случаи, ще видите, че ние бяхме малцинство като управляваща коалиция още преди те да напуснат. Те свалиха председателя на парламента абсолютно неаргументирано. Не можаха да излъчат друг. И ако върнете лентата, ще видите, че техните действия са били абсолютно целенасочени, лицемерни. И сега да ни обвиняват нас в лицемерие, е най-малкото некоректно. По делата им ще ги познаете, е казал народът. Извадете гласуванията и ще видите съвпаденията между ИТН и ДПС, “Възраждане” и ГЕРБ.

– Как ще коментирате последните постове на Слави Трифонов, в които той дори иска да бъде арестуван от Бойко Рашков?

– Не искам да го коментирам, защото миналата седмица по това време Тошко Йорданов и Ива Митева дойдоха и казаха, че приемат Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. Че приемат същия този закон, който критикуват – че трябва да се направят промени, но ще го подкрепят. Виждате ли за какво лицемерие става въпрос!

– Следващият парламент ще е в почти същата конфигурация, с малки разлики. При тези силно негативни отношения сега, на нетърпимост между партиите дори, какви са възможните варианти за коалиции?

– Много е рано. Нека да видим как ще ни подреди избирателят. Не съм сигурен, че всички партии от сегашния парламент ще присъстват в следващия.

– Кой ще изпадне?

– По действията на ИТН моята прогноза е, че те няма да успеят да минат 4-процентовата бариера. И за тях парламентарният живот ще приключи с тези 3 съборени от тях Народни събрания.

– Но ще влезе Стефан Янев, “Възраждане” ще качи процентите си… БСП ще има ли червени линии за коалиране?

– Нека да видим кои ще получат подкрепата на гражданите и тогава ще очертаем възможните коалиции. Червените линии за нас са ГЕРБ, ДПС, тези партии, които не искат да се борят с корупцията. Това е една голяма червена линия, около която ще трябва да се позиционират всички партии и по време на предизборната кампания.

– Не е ли възможно обаче, с оглед необходимостта от приемането на закона за плана за възстановяване, за приемането на бюджета за догодина, да има вариант за широка коалиция? С ГЕРБ например?

– Не. Аз предвиждам в следващия парламент народните представители на БСП, ПП и ДБ да бъдат повече от 130. Надявам се обществото да оцени партиите, които положиха усилия за това България да се развива по един свободен и демократичен път, който не кореспондира с корупционни практики.

Интервю на Лиляна Клисурова, в. „24 часа“Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Застудяване и дъжд идват чак в края на октомври

Със слънце и температури между 24 и 30 градуса ще започне октомври, съобщи за “24 часа” шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков. В […]

 

Днес ще преобладава слънчево време. Увеличения на облачността ще има главно в следобедните часове. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните […]

 

Малко над 9 млн. лв. ще струва отпечатването на бюлетините за местните избори на 29 октомври. Обществената поръчка за общо 3606 […]

 
 

към началото