твоята гледна точка
Кейлът – най-добрият зеленчук за здрави кости
Автор Vnews, добавено на 24.07.2022 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

За заздравяване на костите, трябва да ядете къдраво зеле (кейл), уверява диетоложката Лаура Бурак пред американското издание Eat This, Not That (ЕТЕТ). Според Бурак този зеленчук не само е богат на калций, но съдържа и витамин К1, който регулира нивата на калций в организма. Специалистите свързват приема на този витамин с укрепване на костите, а липсата му повишава риска от остеопороза и фрактури.

Една чаша кейл съдържа дневна доза витамин К1 и около 100 милиграма калций. „Добавете шепа зеле към смутито и дори няма да усетите вкуса. Или го сложете в каквото и да е – в сос, в омлет“, съветва Бурак.

За да подобрите вкуса на зелето, тя предлага да го пасирате със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер и да го добавите към салата.

По-рано диетоложата Моли Хембри посъветва след 50-годишнаа възраст да ядете зелени зеленчуци – например спанак, богат на витамин А и каротеноиди, който помага срещу свързаната с възрастта макулна дегенерация, прогресивно заболяване, което води до загуба на зрението.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Ще бъдат намерени пари за възобновяване на строителството на магистрала „Хемус“. Това стана ясно от думите на служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, който представи пред медии екипа си […]

 

В разгара на газовата криза, която може да ни остави на студено през зимата, се появи нова надежда – газ от […]

 

Днес ще бъде слънчево, след обяд над Източна България с купеста облачност. На места, главно в североизточните райони, ще превали и […]

 
 

към началото