твоята гледна точка
Банки махат таксата за големи суми в депозит
Автор Vnews, добавено на 23.07.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

БНБ още не е обявила решение за увеличаване на основния лихвен процент

Очакванията са такова да има през август

За първи път от 11 години насам Европейската централна банка увеличи основната лихва по рефинансиране до 0,5% и обеща по-нататъшни повишения още през септември.

Първоначалните планове на европейските банкери бяха за плавен ръст от 0,25%, но при почти двуцифрената инфлация в еврозоната, очакваната газова криза и ръст на енергийните цени прогнозите са инфлацията да продължи да расте.

БНБ все още не е обявила решение за увеличаване на основния лихвен процент. Очакванията са такова да има през август. Големите банки, работещи у нас, също изчакват, като

плавното движение нагоре се очаква да се случи през есента

Изключение са три малки банки, които вече обявиха минимално увеличение на лихвите по депозитите. Така в момента средният размер на ефективния лихвен процент по новопривлечени депозити за домакинствата остава между 0,02 и 0,03%, показват последните данни на БНБ. Прогнозата е ръстът им у нас да започне от 2023 г.

Има обаче друг ефект от покачването на лихвените нива – премахване на таксата за по-големите спестявания, които големите банки въведоха в началото на кризата – редица от тях удържат по 0,7% за суми над 200 хил. лева. ОББ и КВС банк например вече съобщиха, че премахват такса наличност и за физически и за юридически лица от 1 август тази година. Ти Би Ай също ги отменя. Проверка на “24 часа” показва, че все още няма обявления за отмяна на таксите при останалите банки, но банкери са категорични, че това предстои.

Обръщането на тренда се очаква да се отрази на инфлацията, като най-общият механизъм за това е, че високите лихви по депозитите стимулират спестяванията и

изтеглят пари от обращение, което намалява инфлационния натиск

Едновременно с това по-голямото оскъпяване на заемите свива кредитирането, което също ограничава паричните потоци към реалното потребление. Инфлационните очаквания също намаляват и натискът за увеличаване на доходите и на компенсациите постепенно отслабва.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите […]

 

В неделя над Западна България, а около и след обяд и над останалата част от страната, ще има значителна облачност. На […]

 

Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-много от 1 октомври 2022 г. За някои пенсии повишението може да надмине 300 лв., показват […]

 
 

към началото