твоята гледна точка
България е пета в ЕС по висока инфлация за юни
Автор Vnews, добавено на 22.07.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

По-тежко е положението само в балтийските държави и в Чехия

България се оказва пета по висока инфлация в целия Европейски съюз, става ясно от публикуваните в четвъртък данни на Евростат.

Те сравняват не основния индекс на цените, според който у нас годишната инфлация за юни достигна до 16,9% – най-висока от 24 години насам.

Сравнението на Евростат е на хармонизирания индекс на цените, който обаче у нас също е доста висок – 14,8% на годишна база. Той съдържа различно тегло на основните стоки и услуги, които се мерят, но е по-представителен, тъй като тези данни се гледат, когато държавите трябва да покриват критерии, като например този за влизане в еврозоната.

В ЕС има само четири държави с по-висока инфлация, измерена по този индекс. Това са Естония, Литва, Латвия и Чехия.

Средната инфлация в ЕС за юни по хармонизирания индекс е 9,6%, а в еврозоната – 8,6%. Те също са рекордни, като в много държави инфлацията през юни чупи още по-дългогодишни рекорди, отколкото в България, например 30-годишни.

Най-ниски инфлационни индекси през юни са отбелязани в Малта, Франция, Германия, Италия и по принцип в държавите с по-развити икономики.

Обяснението на това е в т.нар. конвергенция на цените. В развитите държави и преди 2021 г. цените на енергията бяха доста по-високи от тези в България, а освен това у нас енергийната ефективност е доста по-ниска. Така при поскъпване на тока и газа това дава много по-силно отражение върху ценовите равнища на всичко останало.

В същото време прогнозите за ръста на икономиката на България не я нареждат сред най-зле представящите се, но не е и сред тези, които се очаква да отбележат голям ръст през годината. Очакването за нея е да се движи около средното за ЕС равнище.

Според данните на Евростат най-голямо влияние върху ръста на цените през юни продължава да има енергията с около 40% дял.

На второ място по влияние, но далеч по-малко – по около 3-4% дял, имат храните, напитките, цигарите, които също поскъпват, а съвсем слабо – сезонните храни и услугите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Ще бъдат намерени пари за възобновяване на строителството на магистрала „Хемус“. Това стана ясно от думите на служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, който представи пред медии екипа си […]

 

В разгара на газовата криза, която може да ни остави на студено през зимата, се появи нова надежда – газ от […]

 

Днес ще бъде слънчево, след обяд над Източна България с купеста облачност. На места, главно в североизточните райони, ще превали и […]

 
 

към началото