твоята гледна точка
България е пета в ЕС по висока инфлация за юни
Автор Vnews, добавено на 22.07.2022 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

По-тежко е положението само в балтийските държави и в Чехия

България се оказва пета по висока инфлация в целия Европейски съюз, става ясно от публикуваните в четвъртък данни на Евростат.

Те сравняват не основния индекс на цените, според който у нас годишната инфлация за юни достигна до 16,9% – най-висока от 24 години насам.

Сравнението на Евростат е на хармонизирания индекс на цените, който обаче у нас също е доста висок – 14,8% на годишна база. Той съдържа различно тегло на основните стоки и услуги, които се мерят, но е по-представителен, тъй като тези данни се гледат, когато държавите трябва да покриват критерии, като например този за влизане в еврозоната.

В ЕС има само четири държави с по-висока инфлация, измерена по този индекс. Това са Естония, Литва, Латвия и Чехия.

Средната инфлация в ЕС за юни по хармонизирания индекс е 9,6%, а в еврозоната – 8,6%. Те също са рекордни, като в много държави инфлацията през юни чупи още по-дългогодишни рекорди, отколкото в България, например 30-годишни.

Най-ниски инфлационни индекси през юни са отбелязани в Малта, Франция, Германия, Италия и по принцип в държавите с по-развити икономики.

Обяснението на това е в т.нар. конвергенция на цените. В развитите държави и преди 2021 г. цените на енергията бяха доста по-високи от тези в България, а освен това у нас енергийната ефективност е доста по-ниска. Така при поскъпване на тока и газа това дава много по-силно отражение върху ценовите равнища на всичко останало.

В същото време прогнозите за ръста на икономиката на България не я нареждат сред най-зле представящите се, но не е и сред тези, които се очаква да отбележат голям ръст през годината. Очакването за нея е да се движи около средното за ЕС равнище.

Според данните на Евростат най-голямо влияние върху ръста на цените през юни продължава да има енергията с около 40% дял.

На второ място по влияние, но далеч по-малко – по около 3-4% дял, имат храните, напитките, цигарите, които също поскъпват, а съвсем слабо – сезонните храни и услугите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Премиерът Денков във Виена на 4 октомври, за да убеди австрийците

Втори опит да влезе в Шенген ще направи през декември България. Той идва точно година след като Австрия и Нидерландия блокираха членството ни заедно с това […]

 

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) започна да разглежда “безпрецедентно” дело в сряда, заведено от шестима младежи срещу 32 европейски […]

 

Днес облачността ще бъде разкъсана, над планинските райони предимно значителна, почти без валежи. В сутрешните часове на места в Източна България […]

 
 

към началото