Знаете ли какво е общото между тиквичките, патладжана, чесъна, лука? Имат малко въглехидрати, но са богати на витамини, фибри и минерали, важни за доброто ни здраве. Ако искате да сваляте излишни килограми, стремите се да поддържате кръвната ви захар в здравословни граници, вижте кои други нисковъглехидратни зеленчуци да добавите към менюто си.
Броколи
Броколите са от растителното семейство, към което спадат зеле, къдраво зеле и карфиол. Те са кръстоцветни зеленчуци, които имат редица ползи за здравето ни. Консумацията им ни осигурява витамини А, С и К, фолат, манган и други. Броколите са богати на фибри, а в една чаша от тях се съдържат около 3,6 грама нетни въглехидрати.
Гъби
Вкусните гъби са богати на витамин D. Хубавото е, че можем да ги добавим към менюто си и на прах. Въпреки че специфичните хранителни вещества, открити в гъбите, могат да варират в зависимост от вида, повечето са с високо съдържание на ключови витамини и минерали като рибофлавин, ниацин, мед, пантотенова киселина. Също така имат само около 1,6 грама нетни въглехидрати на чаша.
Спанак
Чудесен зеленчук, който може да добавяме към смутита, салати, супи и ястия, особено ако спазваме диета. Спанакът е богат на витамини К, А, С, микроелементи като желязо, манган, магнезий. Освен това съдържа само 0,4 грама нетни въглехидрати.
Аспержи
Ако обичате аспержи и се стремите да намалите консумацията на въглехидрати, те са друг зеленчук, който може да хапвате без угризения. Аспержите ни осигуряват редица важни хранителни вещества, като съдържат около 2 грама нетни въглехидрати на сготвена чаша зеленчук.
Чушки
Зелени, червени, жълти, чушките са с високо съдържание на вода, но с ниско на въглехидрати. Те ни осигуряват важните витамини С, А, Е, К, витамини от група В, а също и калий, калций, магнезий и други.
Артишок
Чудесен зеленчук с богата текстура и невероятен вкус. Консумацията му ни осигурява витамин К, фолат, магнезий, манган. Артишокът е богат на фибри, но има по-малко от 3 грама нетни въглехидрати на порция.
Зелен боб
Кога бе последният път, в който го консумирахте? Зеленият боб е изключително полезен. Богат е на витамини, както и на фолиева киселина, магнезий, калий и желязо. Зеленият фасул съдържа по-малко от 8 грама въглехидрати на порция, но за сметка на това е богат на фибри.
Зеле
Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, зелето е чудесно за ястия, супи, салати. Суровото зеле е с високо съдържание на витамини С, К, В6 и други хранителни елементи. В една чаша зеле се съдържат около 3 грама нетни въглехидрати и над 2 грама фибри.
Споделете текущата публикация: