твоята гледна точка
С една капка течен индикатор следи температурата 24 часа
Автор Vnews, добавено на 18.07.2022 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Съвсем скоро майките, които знаят колко е досадно да мерят температурата, когато малкото им дете се разболее, ще могат да си отдъхнат. До края на юли в аптеките ще се появи уникален термохромен индикатор, който денонощно проследява телесната температура и на практика може да замени използваните живачни, спиртни и електронни термометри.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент,

разтворим в неводна биосреда. Почиства се с вода или суха кърпа. Той ще е лесно приложим, напълно безвреден и достъпен като цена. Едно намазване ще е достатъчно температурата да се държи под контрол за поне 24 часа.

Измерването е в реално време и може да алармира, че нещо не е наред, още преди първите симптоми. Термохромният индикатор вече е вписан в българското патентно ведомство и е резултат на упорита научна работа в партньорство между бургаския университет

“Проф. д-р Асен Златаров” и частно дружество. Иновативният продукт бе презентиран във вуза, а ректорът проф. Магдалена Миткова представи екипа химици и лекари, разработили изделието.

“Уникалното на продукта е създадената от нашите учени биосреда, в която се разтваря индикаторът. Той бе разработен по поръчка в Южна Корея, но ние създадохме био-, а не химическа среда, в която индикаторът се разтваря. Тя е съвсем безвредна, дори може да се яде – в нея

има съставка, която се слага във вегетарианските хлябове

Това е много важно, защото, ако една майка купи за детето си индикатора, тя ще е сигурна, че няма да му навреди. Освен това продуктът не се нуждае от рециклиране”, коментира пред “24 часа” проф. Миткова.

И даде пример с американски патенти за подобни устройства, но действащи в химична среда. “Не бих купила подобно нещо за семейството си”, казва ректорката.

Идеята за биоиндикатора подхвърлят медици, които започват работа с учени от университета. Изминават дълъг път от старта до напълно готовия продукт, който вече е със защитена марка.

Създателите му очакват да има много приложения, особено в условията на пандемия, тъй като индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление от различен характер в човешкия организъм още при появата му.

Чрез поставяне на еднократна апликация от термохромния индикатор незабавно и в реално време може да бъде отчетена телесната температура.

Голямото предимство на този продукт е, че в момента, в който температурата започне да се повишава, посредством цветова промяна на нанесената апликация с точност от 0,1 градуса може да се регистрира температурната стойност още преди организмът да реагира чрез други симптоми, обяснява доц. Светлана Желева. Тя допълва, че

за най-точно измерване апликацията трябва да се постави на 1 см от китката

или зад и под ухото. 10-15 секунди след като течността бъде поставена върху чиста и суха кожа, температурата е фиксирина.

Ако човек е здрав и температурата му е до 37 градуса, апликацията се оцветява в черно. Започне ли да лилавее, това показва, че температурата се покачва.

Светне ли в розово, индикаторът алармира, че температурата е над 37,5 градуса и трябва да се вземат мерки за лечение.

Външно въздействие влияе върху пигмента. Ако сте на плажа, температурата ще се повиши, но при изолиране на въздействието на външни фактори автоматично се връща първоначалното оцветяване, обяснява доц. Желева.

“Известно е, че първият признак на всяка инфекция е температурата. Индикаторът измерва не само общата, но и локалната температура. Ако бъде поставен близо до кожна рана например, започне ли да се оцветява в розово, значи раната се е инфектирала и трябва да се действа.

Подходящ метод е и за диагностика на възпалени синуси”, дава пример проф. Миткова.

Изобретението на бургаските учени е полезно и за бременните жени – за предотвратяване на спонтанни аборти, и в тази връзка вече е било изпробвано в клиника.

Известно е, че в първите месеци на бременността температурата е леко повишена. Но ако тя започне да пада, това може да е сигнал, че организмът се готви да изхвърли плода, обясняват медици.

Според екипа, разработил продукта, той

може да се прилага и на граничните пунктове, особено в условия на пандемия

и като филтър при допускане на хора в големи учреждения.

Ако поставите апликатор на пътник, преди да се качи в самолета, при пристигането му ще сте наясно има ли някаква инфекция, казват от екипа на бургаското висше училище.

Те са категорични, че термохромният индикатор ще бъде съвсем достъпен – цената на едно шишенце с разтвор за 200 намазвания ще е около 20 лв. в аптеките.

“Вече имаме запитвания и от чужбина, но нашата цел е изобретението да бъде достъпно за българите. Създаването му е голям успех за университета, защото е много трудно да минеш от научното изследване до създаване на краен продукт, който реално да се ползва”, коментира проф. Миткова.

Един от първите, които се запознават с продукта, е кметът Димитър Николов, тъй като индикаторът може да се превърне в голям помощник при откриване на болни деца в детските градини и ясли и отделянето им от здравите.

РЗИ и големите болници в региона също вече са наясно с качествата на продукта, казват от университета. Оттам готвят още един революционен индикатор, който пък е свързан пряко с COVID-19, тъй като ще измерва RNK вируси.

Очакванията са до половин година той да е готов, но дотогава учените предпочитат да работят, без да се вдига излишен шум.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите […]

 

В неделя над Западна България, а около и след обяд и над останалата част от страната, ще има значителна облачност. На […]

 

Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-много от 1 октомври 2022 г. За някои пенсии повишението може да надмине 300 лв., показват […]

 
 

към началото